Vegetáriánus burger, ami némi előkészületet igényel, de a sütése igazán gyorsan megvan. Finom ízek, kellemes textúrák!
Grillezett lencse burger
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 300 g lencse
- 250 g főtt barnarizs
- 1 marék dió
- 1 ek miso paszta
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek mustár
- 2 kk fokhagymapor
- 1 kk kömény
- fél kk koriander
- fél kk só
- fél kk bors
- 2 ek friss bazsalikom
- 1 db hagyma
- 2 ek szezámmag
Elkészítés:
- Már előző este áztassuk be a száraz lencsét 3-4 pohár mennyiségű vízbe, és hagyjuk pihenni legalább 8 órát.
- Amikor kivesszük a lencsét hagyjuk pihenni, amíg szükség nem lesz rá. (Minél tovább áll, annál jobb, akár 24 órát is pihentethetjük.)
- Jöhet a pogácsa összeállítása: egy nagyobb aprítóba tegyük bele a lencsét, a főtt rizst, a miso pasztát, a mustárt, olajat, fokhagymaport, só, borsot, fűszereket és a hagymát.
- Az aprítóban dolgozzuk össze addig, amíg el nem kezd összeállni, de fontos, hogy ne törjük nagyon össze a hozzávalókat, mert nem pépet akarunk, hanem egy jól formázható alapot.
- Amikor elkészült a massza, akkor még tehetünk bele sót, ízlés szerint, és kezdhetjük a formázást.
- Benedvesített kézzel készítsünk pogácsákat a keverékből, amit aztán hűtőben pihentessünk grillezésig.
- A grillt melegítsük elő két zónásra. Egyet közepes/magas hőfokra és egy másikat alacsony/közepesre.
- Tegyük fel a pogácsákat egy grill lapra és oldalanként 4-5 perc alatt pirítsuk meg a külsejét. Majd tegyük át a hűvösebb részre még 10 percre, hogy teljesen átsüljön az egész zöldségpogácsa.
- Zsemlébe, tortillába töltve vagy hagyományos körettel fogyasszuk.