A grillezett padlizsán puha, de enyhén füstös íze tökéletes harmóniában áll a lágy, de karakteres ízű sajttal. Izgalmas párosítás egytálételnek vagy akár köretnek.
Grillezett sajtos padlizsán
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 4 db paradicsom
- 1 ek olívaolaj
- fél kk só
- 80 ml olívaolaj
- 1 db chili
- 1 ek friss bazsalikom
- 170 g fontina sajt
- 80 g olívabogyó
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt magas hőfokra.
- A padlizsánt és paradicsomokat karikázzuk fel vastag szeletekre, majd kenjük le őket az olívaolajjal és sózzuk meg őket. A padlizsánt meg is hámozhatjuk a gyorsabb sülés érdekében.
- Ezután mehetnek is fel a grillre sülni, amíg meg nem puhulnak.
- Oldalanként legalább 4-5 percet adjunk a padlizsánnak. A paradicsomnak a fele is elég.
- Egy tálkában keverjük össze az apróra vágott olívabogyót és a szintén aprított friss bazsalikomot.
- Egy öntöttvas edénybe fektessük le a padlizsánokat egymás mellé úgy, hogy a szeletek egy kicsit átfedjék egymást.
- Erre rétegezzük a paradicsomot, majd jöhet rá az olívás bazsalikom.
- Végül a vékony szeletekre vágott sajtot tegyük a tetejére. (Ha kisebb edényt használunk, akkor addig rétegezzük az alapanyagokat, amíg el nem fogynak, de mindenképpen a sajttal zárjuk a sort.)
- Tegyük az edényt a grillre és süssük 15 percig, amíg a sajt teljesen el nem olvad és az ízek összeérnek.
- Tálalás előtt pihentessük egy keveset, majd kenyérrel vagy grillezett hússal kínáljuk.