Házi krumpli saláta libazsírban sütve, baconnel és házi öntettel.
Libazsíros, grillezett burgonya saláta
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- 2 ek libazsír
- 1 ek dijoni mustár
- 80 ml alma ecet
- 3 db shalotta
- 2 szál újhagyma
- 4 szelet bacon
- 2 kk cukor
- 1 ek só
- fél kk fekete bors
Elkészítés:
- A krumplit meghámozzuk, vágjuk kisebb darabokra és főzzük 15 percig, amíg enyhén megpuhul.
- A grillt melegítsük elő 180°C-ra.
- A forró grillre tegyünk fel egy öntöttvas edényt, amiben süssük ropogósra a baconöket 5 perc alatt.
- Ezután tegyük ki őket hűlni, majd morzsoljuk össze őket későbbi használatra.
- A shalottahagymát vágjuk apróra, amit pirítsunk meg a bacon zsíron, majd vegyük le a tűzről hűlni.
- Egy nagy tálban keverjük össze az ecetet a cukorral, a mustárral, a sóval és a borssal. Végül adjuk hozzá a sült hagymát is.
- Olvasszuk fel a libazsírt az öntöttvas edénybe, majd adjuk hozzá a krumplit.
- Ízesítsük egy kevés sóval és hagyjuk szépen megpirulni.
- Ne kevergessük feleslegesen, ne is mozgassuk, hogy rendesen megpirulhasson az egyik, majd a másik oldala.
- Amikor már egy kicsit lekapott a krumpli, akkor jó!
- Süssük oldalanként 2-2 percig, majd a tűzről levéve azonnal tegyük az öntetbe.
- Hagyjuk állni 30 percig, hogy megszívhassa magát.
- Időnként egy kicsit mozgassuk át óvatosan, nehogy összetörjön a krumpli.
- Közben karikázzuk fel az újhagymát is, majd tálalás előtt szórjuk meg vele és a bacon morzsákkal a salátát!