Azért be kell, valljuk gyerekkorunkból a tökfőzelék nem éppen a legszebb emlék, pedig hihetetlen finom étel varázsolható belőle, a forró nyári napokra.
Újra gondolt tökfőzelék Broil King KEG-ben
írta: Billege Andras
Hozzávalók:
- 2 db főzőtök
- 4 db zöldalma
- 1 csokor újhagyma
- 5+1 dl olívaolaj
- 3 csokor kapor
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 1 dl fehérbor
- 0,5 db Kápia paprika
- 0,5 csokor friss menta
- 1 pohár görög joghurt
Elkészítés:
A sütést megelőző napon elkészítem a tejföl habot és a kapor olajat. A kapor olajhoz 5 dl olíva olajat felmelegítek 80 fokra, 3 csokor kaprot adok hozzá, majd 10 percig állni hagyom. Ezután turmixolom, majd lehűtöm.
A tejföl habhoz 2 dl tejfölt és 2 dl tejszínt simára keverek, habszifonba töltöm, és 1 patront adok hozzá.
A KEG-et 250 fokra felmelegítem, egy öntöttvas wokkal. Kevés olíva olajat és vajat teszek bel. Az újhagyma fehér részét apróra vágom, a zöldjét félre teszem, mert később szükségem lesz rá. Amíg a hagyma párolódik, a megpucolt kimagozott tököt és az almát kockára vágom, majd hozzá adom a hagymához. JD ’s SPG fűszerkeverékkel valamint a reszelt citromhéjjal fűszerezem, majd 5 percig együtt párolom. Ezután hozzá öntök 1 dl fehérbort és 10 percig együtt párolom. Hőkiegyenlítés után hozzá keverem a görög joghurtot és további 5 perc alatt készre főzöm.
Amíg egy picit hűl, a kápia paprikát apró kockákra, az újhagyma zöldjét vékony karikákra vágom. Hozzá aprítom a mentát is.
Tálalásnál a „tökfőzelékre" tejfölhabot nyomok, megszórom a mentás keverékkel és kapor olajat csepegtetek rá. Sertésszűzzel tálalom.