A falatnyi lazac darabok füstös, édeskés és könnyű íze magával ragad. Látványos előétel ünnepekre vagy kerti partikra!

Füstölt és édes lazac falatok előételnek

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: 1

Füstölt és édes lazac falatok előételnek

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 db bőr nélküli lazac filé
  • 2 ek gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 3 ek hoisin szósz
  • 1 ek méz
  • 1 db citrom
  • 4 ek ázsiai fűszerkeverék
  • 4 ek szójaszósz
  • 100 g majonéz
  • 4 ek chili szósz
  • 2 ek szezámmag

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a kamado grillt 120°C-ra.
  2. A bőr nélkülöi lazacot vágjuk fel falatnyi darabokra és tegyük egy nagyobb tálba és locsoljuk meg 3 evőkanálnyi csípős szósszal, majd a halas fűszerkeverékkel.
  3. Forgassuk össze óvatosan a halat az ízesítőkkel, hogy ne törjön össze, majd egy öntöttvas lapra helyezve mehetnek is fel a grillt, amíg el nem éri a lazac belső hőmérséklete az 57°C-t.
  4. Amíg a hal füstölődik, állítsuk össze a mázat. Ehhez a gyömbért és a fokhagymát reszeljük le.
  5. Egy kisebb tálkában adjuk hozzájuk a hoisin szószt, a mézet, az egész citrom levét, a maradék halfűszert és a szójaszószt. 
  6. Az újhagymákat karikázzuk fel, és a felét tegyük félre. A másik felet pedig adjuk a mázhoz.
  7. A mázból tegyünk félre 3 evőkanálnyit, a többit pedig használjuk a lazacok lekenésére, ha már elérték a megfelelő belső hőmérsékletet. 
  8. Alaposan kenjük le a falatok minden oldalát és süssük tovább őket, hogy megkaramellizálódhasson a máz is.
  9. Amikor a hal eléri a 62°C-os belső hőfokot, vegyük le a grillről.
  10. Szórjuk meg a szezámmaggal és a maradék újhagymával.
  11. A majonézből, a csípős szószból és a félretett mázból pedig keverjünk egy mártogatóst, amit a lazac falatok mellé kínálhatunk.