Terasz, nem csak városi nomádoknak

A terasz nem csupán egy helynek a meghatározása, már nem csak fogalmi szinten, hanem leíró jelleggel is megjelenik otthoni életünkben. Ha azt mondjuk, hogy terasz, akkor az többlet jelentéssel bír: a benti életterünk kinti megfelelője, annak meghosszabbítása, sőt, a kert éke. Időt tölteni a teraszon egyet jelent a lazulással, az én-idővel, a jól-léttel. Csupán ötletek és megfelelő tervezés kérdése, hogy mit sikerül kihozni a rendelkezésünkre álló térből. A SpaTrend Teraszpályázatára készült terveket látva kétségtelen az új trend: ez az év a teraszé.


Dunai Virág pályaműve a 2. helyezést nyerte el a SpaTrend Teraszpályázatán. A tervező a kevesebb több elvét szem előtt tartva alkotta meg időtálló és modern külső tereit, melyekben a prémium minőséget képviselő anyagok használata, valamint a terek funkcionális tagolása kapta a legnagyobb hangsúlyt.

A családi ház 100 négyzetméteres terasza modern, minimalista stíluselemekben bővelkedik.  A tervező letisztult formákat használva alkotta meg azt a harmóniát, mely a külső lakóteret a kikapcsolódás központi helyévé emelte. A bútorok egyszerű megjelenésűek, a geometrikus formák nem viszik el a fókuszt a prémium minőségű anyagokról, a látványt nem terheli a sokféle textúra, szín.

A három funkcionális részre tagolt teraszon külön hely jutott a pihenésnek, a gasztronómiának és a kényeztető spa szekciónak. Ezek a részek szervesen kapcsolódnak egymáshoz, szeparációjuk inkább csak szimbolikus. A minimalista tér középpontja a Jati & Kebon ülőgarnitúrájával berendezett pihenő sarok, ahonnan rálátunk a kertre, gyönyörködhetünk a természetben. A pihenő rész határát a különleges formatervezésű, tüzet szimbolizáló OFYR kültéri sütő, illetve a gasztro részt kijelölő corten acél virágládák képezik.

Az étkező felett a terasz lamellázata biztosít árnyékot, az ülőgarnitúra árnyékolásáról pedig a Jardinico Marbella napernyő gondoskodik, mely talapzatának köszönhetően könnyedén mozgatható. A sötét tónusú Jati & Kebon Livorno Malaga étkezőszett tökéletes egységet képez a Kamado Chef grillel, így a terasz egyben komplett kültéri konyhaként is funkcionál. A tágas munkafelületnek hála az ételek gyorsan elkészíthetők, majd azonnal tálalhatók.

A teret a föld színek uralják: grafit, terrakotta, bézs, beton szürke. A natúr környezetben a növényfal zöldje üde színfoltként jelenik meg.

A spa területe, melynek nélkülözhetetlen eleme a besüllyesztett Caldera Spas Marino masszázsmedence, szeparáltabb helyet kapott. A köré épített dobogó még egy népesebb vendégseregnek is elegendő ülőfelületet kínál. A felfuttatott növényekkel és a lamellázattal kellemes, rejtett zug jött létre, ahol egyedül, családdal vagy társasággal az otthon töltött idő legjavát élhetik meg a lakók.

A társasházi lakás 35 négyzetméteres terasza könnyed, bohém benyomást kelt.  “Ahhoz, hogy a természethez közel érezhessük magunkat, néha az is elég, ha természetes anyagokat, színeket használunk” – mondja a tervező. Így esett a választás a Domus Ventures Cardiff rattan bútorokra és a natúr színvilágra. A kanapé játékos formáit a Softub masszázsmedence kerek formájában látjuk visszaköszönni.

A Jati & Kebon nyers, világosbarna étkezőasztala és étkező karosszékei tökéletesen illeszkednek ebbe a környezetbe. A természetes kiegészítők – a pampafű, a rattan lámpa - a bohém hatást erősítik.

Íme a bizonyíték, ha grillezésről van szó, egy társasházi lakás erkélye nem lehet kizáró ok! A Broil King Baron 490 grill készülék teszi teljessé és igazán hívogatóvá a teraszt.

A Teraszpályázattal a SpaTrend által oly sikeresen népszerűsített életstílus került a fókuszba. A sokféle anyagú és megjelenésű, de kifogástalan minőségű kültéri bútorok, a kisebb és nagyobb teraszon is jól elhelyezhető masszázsmedencék, szaunák, a különféle grillkészülékek és a nélkülözhetetlen kiegészítők mind-mind a terasz kötetlen használatára inspirálnak.