Töltsd meg élettel a teraszod!

Egy kényelmes otthon terasz nélkül olyan, mint egy gusztusosan tálalt étel finom ízek nélkül. Ettől még szépnek nevezhető, de kevésbé élvezetes és egy idő után a hiányérzetünket nehezen titkoljuk. Legtöbben egyetértenek abban, hogy minél tágasabb a terasz, annál jobb, ám egy kisebb méretű is számtalan lehetőséget kínál. Csupán ötletek és megfelelő tervezés kérdése, hogy mit sikerül kihozni a rendelkezésre álló térből. A SpaTrend Teraszpályázatára készült terveket látva kétségtelen az új trend: ez az év a teraszé.


Lajos Noémi, a pályázat 1. helyezettje komplett életteret álmodott egy modern családi ház teraszára. “A kert és a terasz összefonódásával izgalmas, életteli hatást szerettem volna elérni” – foglalja össze röviden a tervezési koncepciót.

A tágas teraszt három részre osztva olyan külső lakóteret hozott létre, mely akár az enteriőrök inverzeként is értelmezhető: szinte minden funkció elérhető kint, ami bent természetes. A három részre osztott teraszon így megtalálható egy pergolás, grillkészülékkel ellátott rész, egy kertkonyhás, étkezős és lounge-zsal kiegészített fedett hely, valamint egy fürdő- és napozósziget. A kerti és terasz rész szervesen kapcsolódik az épülethez, kialakítása pontos és átgondolt.

A jellegében nyers anyagok – acél, corten, kő, beton – szigorúságát íves formákkal tette könnyedebbé a tervező, így a végeredmény szellős és játékos. A berendezés egyik hangsúlyos eleme a Truro ülőgarnitúra a Jati&Kebontól, melyet a márka Bertus kisasztala tesz teljessé.

A grill részbe a különleges Ofyr classic grillező került és az itt elkészült ételeket a Spalounge Cali bárszettjénél fogyaszthatják el a lakók és vendégeik.

Ha lazításra kerül a sor, a Softub Portico masszázsmedence tökéletes kényeztetést nyújt, majd a Bari napozóágyban - ugyancsak a Jati&Kebontól – akár egy kiadós szundítás is megejthető.

Noémi egy gyakori problémára is megoldást kínál. A terasztető gyakran árnyékot vet a belső terekre, ezért ez a terület zárt tető helyett pergola fedéssel kapcsolódik a homlokzat nagy üvegfelületéhez. Ezzel a terasz, mint fedett-nyitott tér hátrébb került. Praktikus megoldás, különösen akkor, ha a lakók egy zajosabb partit rendeznek vagy éppen nyugalmas elvonulásra vágynak.

A társasházi terasz tervezésénél ugyancsak különleges megoldásokat alkalmazott Noémi. A 43 négyzetméteres, klasszikus, elegáns megjelenésűre kialakított kültéri lakórész ugyanazt a magas színvonalat képviseli, mint amit a berendezés alapján a belső terekről feltételezhetünk. A tervezői ötlet ebből a szempontból tökéletes, hiszen egy masszázsmedence és egy luxus ülőgarnitúra akár önmagukban is képesek megteremteni az otthoni kényelmet. Azonban a kép akkor lesz teljes, ha ezek a termékek hasonló nívójú környezetbe helyezhetők. – Amellett, hogy a terasz elegáns, arra is törekedtem, hogy otthonos is legyen – mondja Noémi. Ennek megfelelően a terveken a HotSpring Highlife Envoy masszázsmedencéje, az Ethos Cool kanapéja, a Broil King Baron kerti gázgrillje, valamint hangulatos kiegészítők is szerepelnek.

A látványos, egyben otthonos hangulatot árasztó teraszon szinte kötelező elemként jelenik meg a falról a padlóburkolatra átforduló, süllyesztett világítás és néhány kültéri állólámpa. Ugyancsak a meghitt hangulatot erősíti a fa mintázatú HPL lemez falburkolat és a bioethanol kandalló.

A Teraszpályázattal a SpaTrend által oly sikeresen népszerűsített életstílus került a fókuszba. A sokféle anyagú és megjelenésű, de kifogástalan minőségű kültéri bútorok, a kisebb és nagyobb teraszon is jól elhelyezhető masszázsmedencék, szaunák, a különféle grillkészülékek és a nélkülözhetetlen kiegészítők mind-mind a terasz kötetlen használatára inspirálnak.