- írta: Peitli Csilla
Nyárson sütnél, de nincs forógnyársad? Jöhetnek az alternatívák!
- írta: Peitli Csilla
- 2015.11.16
A rotisserie szett megkönnyíti a nyárson sütők dolgát, és ha gyakran tervezel nagyobb mennyiségű húst nyársra húzni, akkor előbb-utóbb be kell szerezned egyet. Ellenben ha csak néha készítenél pár adag kebabot, az óriás nyárs nélkül is boldogulhatsz.
A rotisserie szett megkönnyíti a nyárson sütők dolgát, és ha gyakran tervezel nagyobb mennyiségű húst nyársra húzni, akkor előbb-utóbb be kell szerezned egyet. Ellenben ha csak néha készítenél pár adag kebabot, az óriás nyárs nélkül is boldogulhatsz.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
A kisebb grilleknek, általában a helyhiány miatt, nem szériatartozéka a beépített rotisserie nyárs, a hozzátartozó égőfej és a motor. Külön vásárolt szettet persze ezekre is fel lehet szerelni, de ha nem használod elég gyakran, akkor nincs értelme a beruházásnak, amit aztán pakolászhatsz ide-oda. Kisebb helyet foglaló nyárs szettekkel is remek ételeket lehet készíteni.
Ha nem óriási egyben sült húsokban gondolkodsz, hanem egyszemélyes adagokat készítesz, akkor hússütésre is beválnak a rövidebb – lehetőleg dupla tüskés – nyársak vagy nyárs szettek. A fémből készült nyársak nagy előnye, hogy hamar felmelegednek, ezért a hús belül is könnyebben átsül. Ebből következik, hogy megfogni ezeket csak óvatosan, kesztyűben szabad, még a grillről való eltávolításuk után is sokáig forróak maradnak.
A kettős nyárs szorosan tartja a húst, ezért attól nem kell félni, hogy forogni kezdene a nyárson és ezzel egyenetlenül sülne meg. Ezeknél a modern nyársaknál a túlsütés jelentheti az igazi problémát. Mivel a fém miatt a hús belseje is jobban sül, az időzítés kulcsfontosságú. A felhelyezéssel kicsit segíthetsz a hús állagának beállításán. Ha a húsfalatokat szorosan egymással érintkezve helyezed fel medium-rare eredményre számíthatsz, míg ha kissé szét húzod őket, akkor egy átsültebb, medium-well done kerekedik ki belőle. Ez a technika minden más alapanyagnál (zöldség, gyümölcs) is hasonló eredményeket hoz. Ha nem érnek össze a hozzávalók, hamarabb kiszáradnak/megsülnek az alkotóelemek.
Ha szívesen részt vennél egy több fordulós, tehcnikai és ízbeli tudásra fókuszáló grillversenyen, kezdd azzal, hogy az elsők között kerülsz be a SÉF A RÁCSON idei évadának versenyzői közé.