Hogy a grillezés ne a grillrács sikálásával kezdődjön- a tapadásmentes grillrács titka.

A grillezés mindig hosszas előkészületet igényel, melyhez hozzá tartozik a grillezni kívánt ételek gondos kiválasztása és előkészítése. A grillsütőt ugyanilyen odafigyeléssel kell előkészítenünk, hogy a sütés során csak az ételre és a vendégeinkre figyelhessünk.

Rengeteg időt takaríthatunk meg magunknak, ha a grillrácsot karbantartjuk, így nem kell megküzdenünk minden grillezés előtt és után a ráégett ételmaradékokkal, és a jól karbantartott öntöttvas grillrácshoz a sütés során sem tapad hozzá az étel.

 


5 egyszerű lépést mutatunk be, melyekkel időt és energiát takaríthatunk meg, és rengeteg bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat.

  1. Lépés: Ha először használjuk a grillrácsot, előtte melegítsük elő a grillsütőt 10 percig magas fokozaton. Ezzel a gyártás során esetlegesen visszamaradt szennyeződéseket maradéktalanul eltávolítjuk a grillrácsról. Kapcsoljuk ki a grillt. Amikor a grillrács kihűlt, olajozzuk meg a rácsot.
  2. Lépés: Használjunk szilárd, sótlan növényi zsiradékot az első alkalommal (pl. margarin, kókuszolaj, pálmaolaj). Vékony rétegben vigyük fel a zsiradékot a felületre, és dörzsöljük bele alaposan a rácsokba egy papírtörlő segítségével.  Fel is olvaszthatjuk a zsiradékot a mikrohullámú sütőben, és ez után egy szilikon ecset segítségével vihetjük fel azt a grillrácsra. Használhatunk szőlőmag, vagy olíva olajat is, vagy akár a The Bastard öntöttvas ápoló sprayt.
  3. Lépés: Miután beolajoztuk az új öntöttvas grillrácsot, melegítsük elő a grillsütőt 10 percig magas hőfokon. Ez után csökkentsük a hőfokot közepesre.. Az olaj ezzel a módszerrel rásül a grillrácsra, és egy tapadásmentes védőréteget képez. Amikor a rács teljesen kihűl, az olajjal kezelt öntöttvas grillrács készen áll a használatra.
  4. Lépés: Amennyiben már használtuk a grillrácsot, és ismét használni szeretnénk a grillsütőt, melegítsük elő nagy lángon a grillt 10 percig. Ezzel a módszerrel minden ételmaradékot leégetünk a rácsról. Ez után kapcsoljuk ki a grillsütőt. Töröljük le a maradék szennyeződést a rácsról egy grillkefe segítségével, majd olajozzuk át ismét a rácsot. Az öntöttvas grillrácsot minél gyakrabban használjuk, kezelése annál egyszerűbbé válik.
  5. Lépés: A grillrács tisztítása és karbantartása fontos feladat, hiszen ezzel meghosszabbíthatjuk a termék élettartamát. Ha rozsda jelenik meg a grillrácson, akkor a grillkefe segítségével távolítsuk el. Vegyük ki a rácsot a grillrács emelő segítségével, majd mossuk el a rácsot semleges mosogatószerrel. Forró vízzel alaposan öblítsük le, és töröljük szárazra. Ne hagyjuk a grillrácsot levegőn megszáradni, és ne tegyük mosogatógépbe. Helyezzük vissza a rácsot a grillsütőbe, és olajozzuk be ismét a teljes rácsfelületet.