Honnan származnak a legnépszerűbb grillezési technikák

A grillezés mögött évezredes hagyományok állnak. A már leginkább hobbiként űzött tevékenység valamikor az elsődleges módja volt a húsok elkészítésének. Hogyan őrzödött meg ez a hagyomány a ma elérhető grillekben?


A grillezési technikák, akárcsak maguk a grillek, nagy változatosságot mutatnak. A kezdetben tűz fölött történő közvetlen sütés már az ókori kultúrákban finomodott és megkezdődött az eszközhasználat.

A különféle nyársak, edények és a tűz irányát befolyásoló tehcnikák különböző mértékben terjedtek el a világ más-más tájain. Ezek többsége ma ugyancsak elérhető, de a grillezési élményt speciálisan erre fejlesztett grillek segítik.

Az ázsiai térségben népszerű grillezés modern változata a kamado vagyis kerámia grill. Ezek a jellemzően ovális grillek jó hőtartó képességgel ellátott kerámiából készülnek, faszenet használnak fűtőanyagként és zárt rendszerben készítik az ételt. A kamadók alján található a tűztér és a faszén, amiből felfelé száll a meleg az ívelt oldalak mentén. A zárt tető kupoláján aztán visszafordul és felülről is hőkezeli az ételt.

Dél-Amerikában a nyílt láng feletti közvetlen sütésnek vannak hosszú időre visszanyúló hagyományai, amelyekhez gyakran hatalmas nyársakat és több emeletek ételtornyokat készítenek. Az akár egy méteres hosszúságú brazil nyársat például majdnem függőlegesen állítják a tűzbe, hogy az ételek teljesen megsüljenek. Ezt a sütési eljárást segíti az OFYR, ami egy nyíltterű, fával tüzelt tűztér, hatalmas vaslappal a tűz körül. A vaslapos grillezés mellett tehát lehet tornyozni az ételeket és a nyársak használatát is egyedi alkatrészek segítik.

Dél-Amerikában a nyílt láng feletti közvetlen sütésnek hosszú időre visszanyúló hagyományai vannak, amelyekhez gyakran hatalmas nyársakat és több emeletek ételtornyokat készítenek. Az akár egy méteres hosszúságú brazil nyársat például majdnem függőlegesen állítják a tűzbe, hogy az ételek teljesen megsüljenek. Ezt a sütési eljárást segíti az OFYR, ami egy nyíltterű, fával tüzelt tűztér, hatalmas vaslappal a tűz körül. A vaslapos grillezés mellett tehát lehet tornyozni az ételeket és a nyársak használatát is egyedi alkatrészek segítik.

Az OFYR asztali változata, a Tabl'O a Dél-Koreában oly gyakran látott asztali grillezés élményét tudja otthonodba varázsolni. A távol-keleti országokban gyakran még az éttermekben is maguk sütik az emberek a húsokat az asztalnál, faszén felett. Az OFYR Tabl'O ugyan nem faszént, hanem egy speciális kókuszrost kockát használ, ami kellemes ízt ad, de nem füstöl, így városi környezetben is használható, a szomszédok zavarása nélkül!

A mai modern faszenes grillek elterjedéséhez nagyban hozzájárult a faszén brikett ipari előállítása. Henry Ford alapította Kingsford vállalat kezdett el nagy mennyiségben piacra dobni jó minőségű faszenet az 1920-as években. A grillezés hamarosan az amerikaik kedvenc szabadidős foglalkozása lett és beindultak a fejlesztések és kísérletezések is. Az közvetlen tűz fölötti sütés mellett egyre terjedt az indirekt, majd a slow and low vagyis BBQ ételkészítés. Az alacsony hőfokon, hosszú ideig történő sütés töretlen népszerűsége ma is tart, és velük együtt az ezt kínáló smokerek eladási statisztikái is szépen emelkednek.

És persze ne feledkezzünk meg a gázgrillekről, amelyek kényelmesen, kontrollált környezetet biztosítva nyújtják a nyílt lángon sütés élményét. A gázpalackok elterjedésével váltak igazán mérvadóvá ezek a típusok. Hamar meghódították a hobbi grillesek szívét, mert könnyen indíthatóak, a hőfok beállítása magától értetődő és sokoldalúan használhatóak. A nyílt láng mellett süthetsz rajtuk indirekt módon, készíthetsz BBQ ételt és még füstölőként is bevethetőek egy füstölődoboz segítségével!

Itthon is egyre többen választják grillezést ételkészítésre, hiszen már itthon is elérhető a legjobb grillek, smokerek és kemencék széles kínálata. Ha te is kipróbálnád a különféle sütési technikákat, akkor irány a Grillpláza, ahol prémium grillek és kiegészítők sokasága vár!