- írta: Peitli Csilla
Miért imádják a profik a Kamado grilleket?
- írta: Peitli Csilla
- 2025.01.11
A kamado grillek népszerűsége évezredek óta töretlen. A legkorábbi kerámia edények hosszú utat tettek meg napjainkig, de előnyeik számra nem csökkent. Sőt! Jöjjön mindjárt 5 ok, amiért a profi séfek is előszeretettel választják konyhájukba a kamado grilleket!
Kiváló hőtartás
A kamado grillek egyik legnagyobb előnye maga grill anyaga: a kerámia. Első osztályú a hőtartása, és felépítése is segít, hogy a meleg bent cirkulálva egyenletesen süsse az ételt. Minimális hőveszteséggel dolgozik, így hosszú ideig süthetsz egyetlen begyújtással. BBQ ételek készítéséhez remek választás.
Takarékosság
A kiváló hőtartás pozitív hozadéka, hogy kevés fűtőanyaggal is hosszan süthetsz. Nem kell sűrűn utántölteni, még a hidegebb és szelesebb időkben sem romlik a hatékonysága ezeknek a tartós és strapabíró grilleknek. Alapvetően faszénnel működik, de a profik gyakran használnak különböző faanyagokat fűtéshez és ízesítéshez egyaránt. Szalmát, teafüveket is szórnak az izzó faszénre, hogy azok aromái átjárják az ételeket. Megéri kísérletezni ezzel is!
Egyenletes hőeloszlás
A kamado grillek tojásdad alakja nem helytakarékosság miatt alakult ki, a hőeloszlásban játszik kiemelten fontos szerepet. Az alulról felszálló hő a zárt tető alatt csapdába esik és visszaáramlik, körbefogva az ételt. Ezáltal nemcsak egy oldalon, hanem minden irányból, egyenletesen sülnek a fogások. A kamadóban készülő ételeket tehát nem nagyon kell mozgatni sütés közben! Az aromák mellett ez a hatékonyság is egyértelműen a grill mellett szól a profik szemében, akik a hőkeveréses technológiát kihasználva egymás fölé helyezett ételek egyszerre is készítenek.
Sokoldalúság
A hőtartás és a faszenes, füstös aromák miatt igazi BBQ mester ez a grill, de itt még nem áll meg a tudása. Bár tényleg kivételesen jól teljesít, amikor hosszú távon kell egyenletes, alacsonyabb hőfokot tartani, ugyanolyan remekül boldogul a füstöléssel, a pirítással és magas hőfokon történő gyors sütéssel. Kipróbálhatod tehát magad többféle sütésben és kedvedre kísérletezhetsz a grillen. Ha egy sokoldalú, hagyományos ízekben erős grillt keresel, akkor szavazz te is a kamado grillre!
Különleges ízek
A kamado grillek zárt rendszere segít, hogy a sütés közben az ételben lévő aromák bent maradjanak. Elektromos gyújtók segítségével gyorsan és begyújtó folyadék nélkül izzíthatod fel a faszenet, így nincs, ami megzavarná az eredeti ízeket. Erre jön rá a minőségi faszén füstös aromája, amely tovább mélyíti az étel karakterét, így az ezen a grillen készült étel sosem lesz ízetlen vagy jellegtelen. Különféle füstölőfák alkalmazásával egyedi ízeket adhatsz az ételhez. Használj gyümölcsfákat, szőlőtőkét, teafüvet vagy éppen régi boroshordót, amivel profikat megszégyenítő ízhatásokat érhetsz el!
Szeretnéd első kézből látni a kamado grillek előnyeit? Akkor izzítsd magad, mert január 25-e reggelén indul a Kamado nap, amikor füstbe borul a nap is! Az egész napos rendezvényen a Grillpláza minden kamado grillje megmutatja, amit tud, Czinege Tamás grillmester segítségével. Lesz grill bemutató, előadás sütési technikákról, a megfelelő kiegészítők kiválasztásáról és komoly tesztelés vár a Kamado Chef grillre is!
Az eseményre való belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Biztosítsd helyedet már most!