Napernyő a grillhez is?

Eljött a várva várt kerti parti napja, de eleredt az eső? Vagy éppen hogy ragyogó az idő és neked a tűző napon állva órákig sütögetni a vendégváró falatokat? Mindkét esetben jól jön egy kis fedél a fejed fölé, ahol biztonságban lehetsz az elemektől. Egy mobil grillszigetnél ez a menedék lehet egy árnyékoló!


A nem beépített kerti grillek mobilitását kár lenne feladni egy árnyékot adó tető miatt, ezért válassz olyan fedelet a grillezéshez, ami könnyen mozgatható. Erre jó egy minőségi napernyő, amiket nemcsak kerti bútorok fölé, hanem masszázsmedence vagy grill fölé is biztonsággal felállíthatsz. Ha tehát nincs kialakítva egy fix fedett hely a grillnek, vagy rendszeresen szeretnéd utaztatni, akkor érdemes ideiglenes árnyékoláson gondolkodni. Erre tökéletes a könnyen, akár egy mozdulattal vagy távirányítóval nyitható, majd ugyanilyen könnyen leszerelhető napernyő, amely véd a természet elemeitől, és hagyja, hogy minden energiáddal a sütésre koncentrálj.

A grillezésre alkalmas napernyőnek válassz egy kellően méretes darabot, ami alá nemcsak a grill, hanem a szakács és az előkészületekhez szükséges tárolók, tálcák és eszközök, esetleg asztalok is odaférnek. Fontos, hogy a lábazat ne középen helyezkedjen el, hanem oldalt, mert így több helyed lesz. Az oldalkaros árnyékolók stabilitása miatt nem kell aggódnod, sőt mivel lábazat távolabbra kerülhet a hőforrástól, így a balesetek esélye is csökken. Nem lesz útban a lába, nem botlik meg benne senki és a tűz sem kezdi ki a szerkezetet. 

Árnyékolót gázzal és faszénnel üzemelő fém vagy kerámia grillek esetén is sikerrel használhatsz, de az óvatosságról azért nem szabad teljesen lemondani. Mert lehet, hogy egy minőségi napernyő segít abban, hogy a gyúlékony fáktól, a háztól távol állítsd fel a grilledet, és a vászna jól is bírja a hőt, de azért az erőteljes fellángolások vagy túl a hevesen és magasan lobogó tűz hosszú távon roncsolhatja az anyagot. Ezért állítsd a lehető legmagasabbra a vásznat, vagy ha hosszabb időre magára hagynád a grillt vagy a smokert, akár arrébb is guríthatod az árnyékolót, hogy biztosan ne legyen semmi probléma.

Ha állandó grillszigetben gondolkodsz, akkor érdemes egy fix és minden igényt kielégítő megoldásban: pergolában gondolkodnod.