Tippek és receptek, hogy a téli grillezés mestere legyél

A hideg évszak közeledtével sokakban felmerül a kérdés, hogy érdemes-e ilyenkor is felfűteni a grillt. A válasz egyértelműen igen! A téli grillezés különleges élmény, ami kicsalogat a négy fal közül, közös programként szolgál a családdal és megvillantja kreativitásodat! Jöjjenk tehát a tippek és receptek, amik segítenek, hogy ennek az "extrém sportnak" a mesterévé válj!


Felkészültél egy ízekben és élményekben gazdag grillszezonra? Akkor jöjjenek a legfontosabb tippek a sikerhez!

  • Helyezd a grillt egy szélvédett helyre, mondjuk a fal mellé. Ez egyrészt kellemesebbé teszi számodra is a kint tartózkodást, hiszen a vad szelek nem érnek el, másrészt pedig nem hűl le olyan könnyen a grill vagy az étel.
  • Ha még nincs grilled, vagy szeretnél egy másodikat, ami a ideális téli sütéshez, válassz kerámia grillt. A kerámia vagyis kamado grillek rendkívül jól tartják a hőt a kinti mínuszok ellenére is és egyenletes sütési környezetet biztosítanak a sülő fiomságoknak.
  • Szánj egy kicsivel több időt a grill felmelegedésére! Fontos, hogy ne a faszén fehéren ízzon és a rácsok valamint a grill belseje is elérje a sütési hőfokot.
  • Az előre elkészített, bepácolt és feldarabolt ételeket sütés előtt hozd csak ki a lakásból, hogy ne hűljenek nagyon le, így egyenletesebb lesz a sülés.
  • Használj egy tálcát vagy tartályt, amiben vízet, gyümölcslét vagy egyéb ízesítő folyadékot párologtatsz, hogy a télen gyakran száraz levegő ne szárítsa ki nagyon a sülő ételeket.
  • Sütés közben ne nyitogasd a grill fedelét! Ha szereted gyakran ellenőrizni a készülő ételt, inkább szerezz be egy bent hagyható maghőmérőt, ami a telefonodra küldi az információkat! Használd ki a technika adta lehetőségeket!

Megtetted a szükséges előkészületeket, rétegesen és melegen öltöztél (ami fölött viselj hőálló kötényt és tűrd be a sál végeit), akkor jöhetnek az ételek. A téli grillezéshez választhatsz vastagabb húsokat és tartalmasabb, lassabban sülő zöldségeket, amelyek elkészítésére kifejezetten alkalmasak a kamado grillek!

Fűszeres vajas borda almás glazúrral

2 liter vízből, 115 gr cukorból és ugyanennyi sóból páclevet készítünk. Melegítsük addig, amíg fel nem oldódik a só és a cukor, majd hűtsük vissza. Ebben pácoljuk a 4 db bordát 2-4 órát. Amíg pihen 100 gr vajat keverjünk össze 2 evőkanál friss rozmaringgal és 1 evőkanál almaszósszal. A húst a pácból kivéve törörljük szárazra, sózzuk, borsozzuk, majd süssük közepes hőfokon, amíg a belső hőmérséklete eléri a 60 fokot. Ekkor kenjük meg alaposan az ízesített vajjal és pár perc pihentetés után tálalhatjuk is.

Grillezett kelbimbó mézes-mustáros mártással

Keverjünk össze 3 evőkanál olívaolajat, 2 evőkanál mustárt, ugyanennyi mézet és 1 evőkanál majonézt. Sózzuk, borsozzuk a mártást. Vegyünk ki 3 evőkenálnyit, a többit pedig öntsük a fél kiló megtisztított kelbimbóra. Tepsiben süssük a kalbimbókat 200 fokon legalább 25 percig. Amikor megpuhult a zöldség, még öntsük rá a félrerakott szószt és tálalhatjuk!

Ha úgy érzed, hogy a jelenlegi grilled nem ideális a téli grillezésre, akkor használd ki a Grillpláza Black Friday akcióját és szerezd be álmaid sütőjét rendkívül kedvezményes áron. Többféle Kamado Chef grill közül is választhatsz, amelyek hőtartásuk révén tökéletesek a hidegben való használatra.

Csapj le egyre november 30-ig vagy amíg a készlet tart!