6 tipp az otthoni szaunázáshoz

A szauna szív- és immunerősítő hatását érdemes a kihasználni a jelenlegi helyzetben. A melegben kiizzadhatod magadból az összes gondodat és nyugodtabban, felfrissültebben nézhetsz szembe az eljövendő napok kihívásaival. A közösségi terek többsége sajnos bezárt, de az otthoni szaunázásban úgy is több potenciál rejlik. Miért?


Otthon, a saját kerted vagy lakásod kényelmében, sokkal szabadabban szaunázhatsz, és ez pedig növeli a szauna egészségügyi hatását. Az sem elhanyagolható, hogy akár minden nap élvezheted a forróságot - a rendszeresség ebben az esetben hatalmas előny - és nem kell másokat kerülgetve, az ő szokásaikhoz igazodnod. Hogyan szaunázz otthon, hogy kihasználhasd az összes előnyét saját birodalmadnak?

1. Zuhanyozz szauna előtt és után!

A zuhanyzás a szauna előtt segít lemosni felnyitni a pórusokat és eltávolítani a szennyeződést a bőrről, ami akadályozná az izzadást. A szauna utáni zuhany pedig segít bezárni a pórusokat és lemosni az izzadást. Felfrissíti a bőrt és téged is a nagy forróság után.

2. Le a törülközővel!

A közösségi terekben ritkán vagyunk ilyen bátrak, de hogy a meleg mindenhol egyformán érje a testet, érdemes minél többet felfedni a testből. A legideálisabb ruha a szaunázáshoz tehát az Ádám kosztüm. Saját otthonod kényelmében sokkal könnyebb ezt megvalósítani. Magad alá azért teríts egy törülközőt!

3. Rendszeresség a kulcs!

A rendszeres szaunázás mellett a rendszeres szauna rutin kialakítása is nagyon fontos. Azzal, hogy szinte szertartást csinálsz a szaunázásból, könnyebb kikapcsolnod és magadra, gondolataidra koncentrálnod.

4. Fokozd a vérkeringést!

A szauna beindítja a vérkeringést és edzi a szívet és az érrendszert. Semmi gátolja azonban, hogy ráerősíts erre a hatásra illóolajokkal, bőrradírral vagy ha nagyon autentikus akarsz lenni, akkor nyírfa vesszővel.

5. Víz, víz, víz!

A finn szauna forrósága hamar kicsalogatja belőled a vizet, amit azonban érdemes pótolni. Ha csak rövid ideig szaunázol, akkor a szekció előtt igyál meg egy pohár vizet. Ha hosszabb, több körös szaunázást tervezel, akkor akár magaddal is vihet a vizedet. De készülj fel, hogy az is felmelegszik!

6. Keresd a pozíciót!

A megfelelő pozíció megtalálása a szaunában gyakran függ a hely méretétől és a szauna társaktól, de az otthoni szaunázás során több lehetőséged lesz az ideális pozíciót megtalálni. Ez általában a kályhával átlósan található, minél magasabban. Ha ez megvan, akkor nyújtózz ki, és feküdj le. Hagyd, hogy a gyógyító meleg átjárja minden porcikádat, ellazítsa az izmaidat és megdolgoztassa kicsit a szíved!

Ha még nincs szaunád, de szeretnéd te is otthonodban élvezni a forróság ölelését, akkor nézz körül kínálatunkban, és hamarosan hozzád is megérkezik a saját szaunád!