Immunerősítő illóolajok a mindennapokra

Az immunrendszerünk egy törékeny, de jól felépített rendszer, amit ha támogatunk és karban tartunk, megvéd minket a szezonális náthától és hamarabb legyőzi a kórokozókat. Az egészséges táplálkozás és sok folyadék fogyasztás mellett a természethez is fordulhatunk segítségért és egy kis immunerősítésért.


A természetes, 100%-as tisztaságú illóolajok koncentrált formában tartalmazzák azokat a hasznos anyagokat, amelyek segítik az immunrendszer működését és nyugtatják, támogatják a szerveztet a kórokozók elleni harcban. Bár a gyógyszereket nem helyettesítik, egy enyhe lefolyású nátha vagy kezdődő betegség esetén adhatnak egy olyan löketet a testnek, amitől az könnyebben és gyorsabban szabadul meg a kellemetlen tünetektől.

Hogyan használd őket?

Az illóolajokat hígítva, más anyagokkal keverve használd. Egyszerre általában 15 csepp elegendő belőlük. Felviheted őket testápolóba keverve, de gőz formájában is hasznos, különösen nátha idején, amikor a nyálkahártyák amúgy is nagy terhelésnek vannak kitéve. Miután az orr és a száj nyálkahártyája hamar kiszárad, az illóolajos gőzölés felüdülés a testnek és az eldugult orr, kaparó torok kellemetlenségeit is enyhíti.

Hogyan gőzölj?

  • Önts forró vizet az olajra és hajolj az illatos gőz fölé, hogy belélegezhesd a hasznos anyagokat.
  • Használj gőzkabint, aminek van illóolajos tartálya. Ebbe a tartálya csepegtess párat a kedvenc illatodból vagy a kedvenc keverékedből és hagyd, hogy az egész tested átjárja a gyógyhatású gőz.
  • A szauna felöntővizébe keverj pár cseppet az olajból, és amikor a kövek már forrón ontják magukból a meleget, locsolj egy jó adagot a vízből a kövekre. A gyorsan fejlődő illóolajos gőz a bőrön és a légutakon keresztül is bejut majd a szervezetedbe, és azonnali megkönnyebbülést hoz.
  • A masszázsmedencében ülve is érdemes alágyújtani egy illóolajos mécsesnek. A vízhez adagolni nem érdemes, mert ha nem kifejezetten jakuzzihoz fejlesztették az olajat, tönkre teheti a víz kémiai egyensúlyát. De mivel a vízben a szervezet kilazul, a bőr felpuhul, és a víz gőzétől a nyálkahártya is megnyugszik, az illóolajok sokkal könnyebben szívódnak majd fel.

Milyen olajokat használj?

A citrom kellemes illata mellett remek immunerősítő és javítja a kedélyállapotot is. A kakukkfű, borsmenta és eukaliptusz fertőtlenítő hatású, nyugtatja a légutakat és csökkentik a már meglévő gyulladást. Készíthetsz ezekből saját keverékeket, de egyszerre ne használj háromnál több alapanyagot, nehogy túl erős legyen az illatkombináció.

Az illóolajok pozitív hatását akár minden nap, akár kúraszerűen, de hangulatod szerint is élvezheted. Az immunerősítő hatás minden évszakban jól jön majd!