A nyári szaunázás 5 alapszabálya

A finn szauna belső hőmérséklete gyakran a 80, 90 fokot is eléri, ezért sokan nem szeretik a nyár amúgy is perzselő forróságát még ezzel a tevékenységgel is tetézni. A nyári szaunázásnak azonban rengeteg előnye és egészségügyi haszna van, ezért érdemes beépíteni a heti rutinba. Mikre kell ilyenkor fokozottan figyelni?


1. Rendszeresség

A szaunázás pozitív hatásai akkor lesznek igazán figyelemre méltóak és tartósak, ha nem csak alkalomadtán vagy havonta egyszer szaunázol, hanem beépíted az életviteledbe. A rendszeresség ebben az esetben is kifizetődő, és már heti két alkalom is pozitív változások garmadáját indítja el a szervezetben. Az elején talán nehézkes lesz az egy órás szaunázás beiktatni a zsúfolt napirendbe, de megéri, mert így aknázhatod ki az összes előnyét a forróságnak.

2. Zuhanyozás

Szaunázás előtt minden évszakban ajánlott lezuhanyozni, de a nyári melegben erre még nagyobb hangsúlyt fektess. Ezzel egyrészt lemosod magadról az út porát, az izzadságot és a sminket, fényvédőt, másrészt visszahűtöd a tested a kinti meleg után. A szauna hatás eléréséhez fontos, hogy a test fokozatosan melegedjen fel az extrém melegben. Ha az eleve túlhevült tested még tovább melegítenéd a szaunában, könnyen túlterhelheted a szervezeted, ami rosszul léthez vezethet.

3. Ivás, ivás, ivás

A folyadékpótlásra nyáron ne csak a szaunázás után gondolj, már a megkezdése előtt igyál meg legalább 2-3 dl hűs folyadékot. A legjobb a víz vagy a gyümölcslé. A szaunában tapasztalható fokozott izzadás és anyagcsere miatt nagyon fontos, hogy a szervezet véletlenül se száradjon ki, mert az fejfájáshoz, ájuláshoz vezethet.

4. Lehűlés

Amikor úgy érzed már elég volt a melegből, még nem végeztél. Sokan a melegből kilépve mennek is zuhanyozni, de a szauna hatás elérése érdekében fontos, hogy a tested gyorsan hűtsd vissza. Ezért találsz jeget vagy hideg vizes dézsás a wellness hotelekben és otthoni szaunázás során is erre biztatunk. A csap hideg víz összehúzza a bőrfelszín közeli ereket, ami egyrészt edzi a szívet és az érrendszert, másrészt a bőr számára is hasznos "tapasztalat". Ennek köszönhető többek között, hogy a rendszeres szaunázók jobban bírják a meleget, bőrük jobban reagál az extrém hőmérséklet változásokra is.

5. Ismétlés

Az érrendszer erősítő, a vércukorszint stabilizáló és bőredző hatást fokozhatod, ha nem egy melegedés-lehűlés párt csinálsz, hanem ezeket kétszer vagy akár háromszor ismétled. Így egy-egy szaunázás akár egy órás is lehet, de minden 15-20 perces felmelegedést legalább 10 perces visszahűlés és pihenés kövessen a hideg zuhannyal kiegészítve. Így a váltózuhanyhoz hasonló, de annál jóval intenzívebb hatás érhető el, aminek a végén jóleső fáradtsággal dőlhetsz hátra, hiszen ma is tettél valamit fontosat az egészségedért.