Szaunázás jó időben? Egy szokatlan érv mellette!

A szaunázás nagyon jót tesz légzőszerveznek és kifejezetten jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Van azonban még egy terület, ami kiemelten profitál az extrém melegből, ez pedig a bőr. Pont ez utóbbi miatt érdemes nyáron, még a legnagyobb forróságban is beülni a szaunába! Miért?


A finn szauna extrém melege, majd azt az követő gyors lehűlés, úgynevezett szauna hatást vált ki, amelyből a bőr is rengeteget profitál. Különösen a hölgyek számára lesz örömhír, hogy segít a szőrtelenítésben és kipattogzott bőr vagy a bőr alá növő szőrszálak kezelésében is. Az ok abban keresendő, hogy a meleg hatására a pórusok kitágulnak, a bőr fellazul, így könnyebbé válik a szőrtelenítést válasszunk akár borotvát, gyantát vagy epilátort. A meleg miatt beindul a fokozott izzadás, ami ugyancsak segít, mégpedig a méreganyagok kihajtásával. Ennek következtében csökkenthető a szőrtelenítést követő begyulladások elkerülése és a benőtt szőrszálak kiszabadításában is segít.

A pozitív hatás fokozható egy szauna kefe használatával. 10-15 perces bent tartózkodás után, alaposan dörzsöld végig a bőröd, különös tekintettel a szőrtelenített vagy arra váró részekre a kefével. A körkörös mozdulatok segítenek megszabadulni az elhalt hámrétegtől, ezáltal frissítik a bőrt és a felpuhult bőr alól kiszabadulnak a benőtt szőrszálak. Ez a masszázs a bőrfelszíni erekre is pozitív hatással van és mivel a meleg miatt úgy is felgyorsult a véráramlás, a tápanyagok és az oxigén is nagyobb dózisban jut el a kívánt területre. 

A bőr tehát felfrissül és tapintása simábbá válik. A szauna utáni hideg fürdő vagy zuhany pedig gyorsan összehúzza a bőr pórusait, ami egyfajta bőredzésnek is megfelel. Így nemcsak a szőrtelenítésben és annak kellemetlen hatásaiban lehet a segítségedre a szauna, de ellenállóbbá is teszi a bőrt. A nagy hőmérséklet ingadozás hatására megedzett bőr jobban viseli a meleget, így a legnagyobb kánikula sem érint majd olyan kellemetlenül. 

A rendszeres szaunázással a tested gyorsabban és hatékonyabban tud majd reagálni a hőingadozásra, ami nagy melegben és farkasordító hidegben is előnyödre válik majd. Használd tehát a szaunát nyáron is rendszeresen, meglátod megéri!