Segít a náthán a szaunázás?

Az évszakok változásánál nagyon könnyű meghűlni és összeszedni egy megfázást. Ezzel azonban a legtöbb esetben nem rohanunk orvoshoz, hanem házi módszerekkel gyógyulgatunk. A népi bölcsesség szerint jót tesz, ha kiizzadjuk a betegséget, de vajon tényleg használhatjuk a szaunát is ehhez? Gyógyító hatása van a forró helyiségnek?


A rendszeres szaunázásnak immunerősítő hatása van, ezért nyáron és télen is érdemes hódolni ennek a wellness fajtának. De mi a helyzet akkor, ha mégis megfázunk? Menjünk szaunázni a tünetek ellenére is? A válasz alapvetően nem. Miért?

Egy betegség, legyen bármilyen aprócska is, plusz terhet ró a szervezetre, az immunrendszerre. Pontosan ezt csinálja a szauna is: megdolgoztatja a szív- és érrendszert, izzadásra sarkall és felhevíti az egész testet. Ha már alapból túlzott fordulatszámon pörög a szervezet, akkor ez egyszerűen túl sok lesz neki és a szauna pozitív hatásai még jobban leterhelik, kifárasztják a  testet, ahelyett, hogy a pihenéssel gyógyulásra ösztökélnénk. Különösen igaz ez láz esetén, amikor kifejezetten ellenjavallt a további terhelés, így a szaunázás is.

A közösségi szaunákban ráadásul más embereket is megfertőzhetünk és összeszedhetünk további problémákat, amelyeket a legyengült szervezet nem tud majd olyan könnyen legyőzni.

Ha saját szaunád van, akkor viszont érdemes megfontolni, hogy a betegség első jeleire ott kezd el kúrálni magad. Ha sikerül a legelején elkapni a náthát, akkor enyhébb lefolyású lehet egy kellemesen fárasztó szaunázás után. Erős köhögés, levertség és láz esetén azonban jobb várni a forrósággal a teljes felépülésig.