A szaunázás 5 aranyszabálya

A szauna a hideg napokon igazi áldás lehet. Nemcsak azért mert felmelegít, de egyszerre fokozza az anyagcserét, a méregtelenítést és a véráramlást is, amelyek edzik a testet és jobb fizikai kondíciót eredményez. Jöjjön az 5 aranyszabály, amivel a hatás garantálható.


1. Szaunázás előtt fél órával már ne egyen semmit, hogy a szervezet ne az emésztéssel legyen elfoglalva. Inni, csak vizet igyon.

2. Közvetlenül a szaunába lépés előtt érdemes lezuhanyozni, hogy a bőr megtisztuljon és könnyebben beinduljon az izzadás. A zuhany abban is segít, hogy a test egyforma hőfokra melegedjen és a szauna hatása egyenletes legyen.

3. Minél kevesebbet visel a szaunában, annál jobb. Az ékszereket mindenképpen hagyja kívül, de lehetőleg a ruhákat, hogy a test a legnagyobb felületen érintkezhessen a hővel és gőzzel.

4. A szaunázáskor csendben koncentráljon a testére és legfeljebb 10-15 perc után hagyja el a forróságot, hogy ne hevüljön túl a test. A lehűlés után a szauna szekció még kétszer, háromszor ismételhető.

5. A forróságot elhagyva jöhet a test lehűtése. Ez a szakasz nem kihagyható, mert nagyon jót tesz a bőrnek és a szervezet egészének. Enélkül tulajdonképpen nincs is szauna hatás. A lehűlés történet hideg vizes zuhannyal, hőfürdővel vagy a hűvösön üldögélve. Igyon sok vizet és a következő felmelegedés szakaszt csak akkor kezdje meg, ha már teljesen leállt a test izzadása.