Szauna használata 6 lépésben

A szaunázást lehet gyorsan és hosszan elnyúlóan végezni. Az igazi rajongók megadják a módját ennek a kikapcsolódási formának és alkalmakként akár 2 órát is eltöltenek a szaunázással összességében. Ez persze nem 120 percnyi izzadást jelent, sok kisebb lépésből áll ez a folyamat. Lássuk mikből!


1. Időben kapcsolja be a szaunát

Egyértelműnek tűnik, de a szauna felmelegedése fél-egy órát is igénybe vehet, ezért muszáj előre gondolkozni. Szerencsére már sok modell rendelkezik beépített órával, amivel fél nappal előre is időzítheti a felfűtés kezdetének idejét. Így ha hazaér már várhat önre a forró faház.

2. Le a ruhákkal

Közösségi szaunákban nem könnyű megoldani a teljes meztelenséget, de otthoni környezetben ne szégyenlősködjön, kapjon le mindent. Ahhoz, hogy a bőrt mindenhol egyenletesen érje a hő, a legjobb, ha nem takarja semmilyen ruha. Szabaduljon meg az ékszerektől, a szemüvegtől és a sminktől is. A pőreség ezúttal szó szerint értendő.

3. Adja át magát a forróságnak

Az előkészületek után jöhet a fő attrakció, a forró helyiség. 10-15 percig élvezze, ahogy a meleg átjárja minden porcikáját, felpörgeti a véráramlást és beindítja az izzadást. Lassan, mélyen lélegezzen, és hagyja meg a levegőt száraznak. Ebben a fázisban még ne fejlesszen gőzt.

4. Jöhet a lehűlés

A felmelegedés után mindig be kell iktatni egy lehűlési szakaszt. Merüljön el egy hideg vizes kádban, járkáljon a mínuszokban vagy vegyen egy hideg zuhanyt. A lényeg, hogy a melegből kilépve gyorsan hűtse le a testét, hogy beindulhasson a szauna hatás. Jól teszi, ha ilyenkor megiszik egy pohár folyadékot is.

5. Felkészülés, irány, gőz

A második felmelegedési körben jöhet a gőz minden mennyiségben. Az illatosított vagy natúr vizet locsolja közvetlenül a forró kövekre, ami pillanatok alatt gőzzé alakítja a vizet. Ez a gőz különösen jót tesz majd a bőrnek és a légzőszervrendszere is hálás lesz. Ez a szekció is eltarthat 15 percig.

6. Újabb (végső) lehűlés

A forróságból kilépve hova vezet első út? Na ná, hogy a hideg víz alá. Ez most sem változik, le kell hűtenie a testét. Ezután még visszamehet egy-két újabb meleg-hideg körre, de ha szeretné befejezni a szaunázást, akkor a hideg vizes akció után vegyen egy langyos fürdőt. Adjon magának időt, hogy leálljon az izzadás, és a test visszanyerje normális hőmérsékletét. Igyon sokat, és kezdheti számolni a napokat a következő szaunázásig.