Milyen mozgást végezhet a szaunában?

A szauna egészséges, jót tesz a léleknek, a bőrnek és az érrendszernek, de akár a fogyás beindulását is segítheti. Sokan ez utóbbi információba kapaszkodva összekötnék a mozgást és a meleget, mondván úgy nagyobb hatásfokkal lehet megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól. Valóban így lenne?


Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. Az igaz, hogy a szauna segíthet fogyni, de önmagában nem olvasztja le a kilókat. Egy-egy szaunázás utáni mérlegelésen a mínuszok az elvesztett vízmennyiségből adódnak és nem a zsírtömeg lett kisebb. A szauna fokozza a vérkeringést és ez pozitív hatással van az anyagcserére, így az azonnali fogyás helyett "csak" abban segít a forró helyiség, hogy a szervezet jobban hasznosítsa a bevitt kalóriákat.

Ha erre a hatásra szeretne ráerősíteni a mozgással, akkor is maximum felemás eredményekre számíthatsz. A forróságban végzett intenzív gyakorlatozás még több izzadással és vízveszteséggel jár, ami plusz fogyásként értelmezhető, de ha nem hivatalos sportolóként készül éppen mérlegelésre, akkor ennek a gyors, de nem tartós hatásnak nem veszi hasznát. Az így elégetett plusz kalóriákból nyert előnyöknél ráadásul sokkal több kárt okoz a szívének, ami már eleve keményen dolgozik a meleg környezet miatt. Amikor erre még rá is erősít a mozgással, túlhajszolja a szervezetet, ami tovább melegszik, és ez akár rosszul létet, eszméletvesztést is okozhat.

A sportot és a szaunázást jobb, ha élesen ketté választja, és csak akkor lép be a forró helyiségbe, ha a szíve már kipihente az intenzív mozgást (fél óra elég pihenés a két tevékenység között) és a teste is visszahűlt alapállapotra. Ezt betartva nem kell káros következményektől tartani, hanem aggodalom nélkül élvezheti a szauna számtalan előnyét.