Diétára fogta lányait, börtönnel felelhet tettéért

  • írta:
  • 2015.01.29

Egy olasz férfit bűnösnek találtak abban, hogy diétára kényszerítette lányait. A bíróság ítélete szerint a lányok lelki erőszak áldozatai.


Egy olasz férfit bűnösnek találtak abban, hogy diétára kényszerítette lányait. A bíróság ítélete szerint a lányok lelki erőszak áldozatai.

Mivel Olaszországban még soha nem volt példa hasonló perre, ezért az ítélet precedens értékű lehet. Az apa saját állítása szerint aggódott tinédzser lányai testsúlya miatt, ezért azt tanácsolta nekik, hogy kezdjenek el síelni, tartózkodjanak a félkész termékektől, és térjenek át a makrobiotikus diétára. A diéta lényege, hogy a tápanyagbevitel felét gabonák és zöldségek adják, ám tilos a kenyér, a hús és a tejtermékek.

A tinédzser lányok ezzel szemben arra panaszkodtak édesanyjuknak, hogy apjuk nem megfelelően bánik velük, folyamatosan gúnyolja őket, ezért nem szeretnének több időt tölteni vele – a szülők korábban elváltak. Az anya, mivel úgy vélte, hogy az apa viselkedése túlmutat a normális szülői aggodalmakon, feljelentette volt férjét. Az ügy 2011-ben kezdődött, de csak a napokban született ítélet. A döntés értelmében az apa nem megfelelően bánt a lányaival, ezzel pszichés traumát okozott nekik, büntetése egy hónapi elzárás, mely ellen az apa fellebbezni fog.

Szakértők szerint a mentális bántalmazás épp olyan veszélyes a gyerekekre nézve, mint a testi bántalmazás. A gyerekek mentális egészsége komolyan sérülhet, ha pszichés nyomás alá helyezik őket: kialakulhat depresszió, helytelen önértékelés és szorongás.

Címkék: