4 jel, amiből tudod, hogy ideje lecserélni a masszázsmedence tetőt

A jakuzzik teteje kültéri és beltéri daraboknál is elengedhetetlen kellék, amit a nagy igénybevétel miatt, egy idő után cserélni. Mik azok az intő jelek, amelyek arról árulkodnak, hogy a tető felett eljárt az idő? Mire figyelj és mikor kell azonnal cselekedni?


A jakuzzi tetejének szerepe több rétegű. Egyrészt segít bent tartani a meleg vizet, így nem kell olyan gyakran utána tölteni, másrészt segít szinten tartani a medence hőfokát is. Ez a téli hidegben különösen fontos, mert így optimalizálhatod az energiafelhasználást és a költségeket.

Ezen kívül azért is jó, ha használat után azonnal lezárod a masszázsmedencét, mert ezzel fizikai gátat is képzel, ami zöldhulladék és a levegőből bekerülő szennyeződések ellen védi a vizet. Láthatod tehát, hogy a jakuzzi tető szerepe elengedhetetlen télen és nyáron, ezért mindig ügyelj az intő jelekre, hogy még időben lecserélhesd a már kiszolgált darabot egy olyanra, ami tökéletesen végzi a feladatát.

Az aktív használat nagy terhet ró a tetőre, de pontosan mi megy rajta tönkre? Milyen jelekre figyelj?

  • Ha a vinil tető elszakadt, behasadt vagy megnyomódott, ideje a cserének. Ezek a hibák ugyanis nemcsak a tető esztétikai szépségét csorbítják, de a működésének hatékonyságát is rontják. Rosszabb lesz a hőszigetelése és fizikai gátként is romlik a teljesítménye.
  • Ha a tető záráskor nem képez erős vákuumot, kezdheted keresni az okokat. A vákuum nélkül a hő könnyedén elszökik a jakuzziból és ezzel romlik a gazdaságossága. A vákuum nélkül ráadásul azok is könnyen felnyithatják a tetőt, akiket ettől inkább távol tartanál: gyerekek vagy meleget kereső állatok.
  • A rögzítőpántok hibája miatt is megérhet a tető a cserére. Ilyenkor persze érdemes először megvizsgálni a helyzetet, hátha javítható a probléma, de ha nem zárható rendesen a tető, akkor nem biztonságos felügyelet nélkül magára hagynod a medencét.
  • Ha a tető tetején összegyűlik az esővíz, esetleg valahol horpadás keletkezik rajta, gyanakodj a hab belső sérülésére. Bár ez az egyik legkisebb hiba, ezért nem feltétlenül igényel azonnali cserét, hosszú távon mégis rengeteg kellemetlen meglepetést okozhat. Az összegyűlt esővíz kikezdheti az anyagot, és a szivacs állapota is tovább romlik minden egyes használat után.

Ha ezek bármelyikét tapasztalod, keress fel egy tetőjavítót mielőtt lecserélnéd az egész szerkezetet. Előfordulhat, hogy gyorsan javítható problémáról van szó, de könnyen lehet, hogy egy teljesen új masszázsmedence tető után kell nézned.