Aludj többet és nyomj kevesebbet!

Az, hogy az alvás jót tesz a bőrnek és az agynak, már rég óta tudjuk, de hogy a fogyásban is segítene? Ami túl jól hangzik, hogy igaz legyen, az általában nem is az, de egy új kutatás szerint mégiscsak lehet valami abban, hogy rendszeres és pihentető alvással megakadályozható a súlyfelesleg gyarapodása.


Bármennyire is meseszerűen hangzik, egy clevelandi egyetemi (Casa Western Reserve University) kutatás szerint azok a nők, akik legalább napi 7 órát alszanak sokkal könnyebben őrzik meg testsúlyukat, mint azok, akiknél az alvással töltött idő ezt a mennyiséget nem éri el. Ha valaki nem tud rendszeresen legalább 7 órát aludni éjszaka, 32%-kal nagyobb esélye lesz az elhízásra, mint kipihentebb társnőinek és 15%-kal nagyobb valószínűséggel lesz túlsúlyos, mint a jó alvó hölgyek.

A kutatásban szereplő nők étkezési és mozgási szokásait is górcső alá vették, de még így sem találtak egyértelmű magyarázatot arra, hogy miért tartották meg testsúlyukat könnyebben azok, akik hosszabban aludtak. A kevesebbet alvó tesztalanyok ugyanis jellemzően kevesebbet is ettek, bár az is igaz, hogy kevesebbet is mozogtak kipihentebb társaiknál. Ezt figyelembe véve a kutatók végül arra a magyarázatra jutottak, hogy az elégtelen alvás csökkent anyagcseréhez, és így kevesebb kalória elégetéséhez vezetett, ami hosszú távon súlygyarapodást eredményez. Ha tehát szeretnéd több oldalról is bebiztosítani diétádat és ideális súlyod megtartását, ezentúl az alvásod hosszára és minőségére is figyelj. Hogyan?

Amikor annyi a tennivaló egy nap és rengeteg csábítás veszi el az időt a pihenés elől, hogyan tartsd magad a 7-8 órás napi alváshoz? Ha nem tudsz hazatérve rögtön kikapcsolni és 11 előtt esélyed sincs ágyba kerülni, mit tehetsz? Mutatunk pár trükköt, ami segít, hogy mire ágyba kerülsz a tested is felkészüljön az alvásra!

Kerüld a koffeint! Ideális esetben már 4 órával az ágyba kerülés előtt hagyd el a koffeintartalmú készítményeket. Mellőzd a kávét, az energiaitalt és bizonyos teák is tiltólistára kerülhetnek, ha nem akarod túlzottan stimulálni a szervezetedet!

Ne egyél! Lefekvés előtt három órával már ne egyél semmi nehezen emészthetőt vagy cukorban, szénhidrátban gazdagat. A nehezen emészthető ételek még órákig a gyomorban, bélben maradnak, plusz terhelést róva a testedre, amire az túlórázással válaszol. Ha pedig nem tud a regenerálódásra koncentrálni, akkor az alvás sem lesz olyan pihentető és pont azt a hatást veszíted el, amiért fontos lenne a hosszabb alvás.

Irány a meleg víz! Az egyik legjobb alváselőkészítő a masszázsmedence meleg vize. Lefekvés előtt két órával merülj nyakig a forró vízben és hagyd, hogy a meleg átjárja tagjaidat a következő 20 percben. Ez a lazító fürdő nemcsak az izmokat nyugtatja meg, de elűzi a stresszt és alváshoz ideális hőmérsékletűre hűti a belső hődet, ami jelzi a testednek, hogy hamarosan pihenni térsz.

Kapcsolj ki! Fél órával az alvás előtt kapcsolj ki minden kütyüt és csatlakozz le a világhálóról. A villódzó képernyőket és töménytelen információt cseréld beszélgetésre, pakolásra és a következő napra való felkészülésre!
Minél többet betartasz ezekből, annál nagyobb eséllyel lesz igazán relaxáló, regeneráló és hosszú az aznapi alvás!

Ha szeretnéd mindennap használni a masszázsmedence alvást segítő erejét, lepd meg a családod és magadat a legmodernebb jakuzzik egyikével még tavalyi áron!