Legyen hosszú életű a medencéd!

  • írta:
  • 2015.08.07

Miután leszállították a vadonatúj medencédet, egy láthatatlan órán megkezdődött a visszaszámlálás. Minden egyes vízfeltöltéssel, téliesítéssel, a vízkezelő szerek adagolásával, a jetek és masszázsfejek használatával csökken az élettartama. És elkövetkezik majd az a nap is, amikor már veterán korba ér. Hogy ez mikor lesz? Tőled is függ!


Miután leszállították a vadonatúj medencédet, egy láthatatlan órán megkezdődött a visszaszámlálás. Minden egyes vízfeltöltéssel, téliesítéssel, a vízkezelő szerek adagolásával, a jetek és masszázsfejek használatával csökken az élettartama. És elkövetkezik majd az a nap is, amikor már veterán korba ér. Hogy ez mikor lesz? Tőled is függ!

Természetesen figyelembe kell vennünk a külső hatásokat is, az időjárási viszontagságokat, a víz minőségét vagy az áramellátást, de mindezeken túl minden felelősség rajtad van: megfelelően tudod-e kezelni a medencédet, vagy hagyod, hogy az enyészeté legyen…

Tény, hogy az a medence, amelyet rendszeresen karban tartanak, sokkal tovább használható, mint az, amellyel csak a telepítéskor foglalkoztak. Nézzük meg, melyek azok a feladatok, amelyekkel meghosszabbíthatod a medencéd élettartamát!

Ellenőrizd rendszeresen a víz minőségét! - Csupán néhány percre van szükséged ahhoz, hogy ellenőrizd a víz minőségét. Fontos, hogy a klór és a pH értéke a megfelelő tartományban legyen, mert ezek nem csak a víz minőségét, de a csövek élettartamát is nagyban meghatározzák.

Távolítsd el a szemetet a vízből! - Ha találsz szemetet a medence vizében, ne hagyd úgy a következő használatig, hanem szedd ki belőle mihamarabb. Ha ugyanis benne maradnak a falevelek, apróbb darabok, akkor azok eltömíthetik a medencét, ezzel kárt okozva a szűrőkben, és a legrosszabb esetben a motort is tönkretehetik.

Rendszeresen ereszd le a medence vizét! - Senki sem szeretne olyan vízben fürödni, amit csak a vegyszerek tartanak fenn. Ez szinte lehetetlen is, hiszen egy idő után a víz elfárad, és már a víztisztító szerek sem képesek fenntartani a tisztaságot. Nem véletlen, hogy 3 havonta le kell cserélni a vizet, még akkor is, ha tisztának tűnik. Egy vízcsere folyamán ugyanis nem csak a vizet cseréljük le, hanem alaposan kitisztítjuk a medence héját, a szűrőket, rendbe rakjuk a medence tetőt és a külső borítást is.

Csökkentsd a víz hőmérsékletét! - Ha nem használod a medencédet, teljesen felesleges, hogy éjjel-nappal 38 fokra fűtse fel a vizet. Elég, ha azelőtt beállítod a víz hőmérsékletét, mielőtt használnád. Rövid idő alatt felmelegíti a medencevizet a rendszer, használaton kívül azonban állítsd néhány fokkal alacsonyabbra.

Ne felejtsd el a medence tetőt! - Ha egész évben thermotető védi a medencédet, akkor már megtapasztalhattad annak minden előnyét. Nem csak megóvja a medence vizét a szennyeződéstől, de segít abban is, hogy a víz hőmérséklete egyenletes legyen, ezzel pedig pénzt spórolhatunk. Azonban a tető is rendszeres ápolást igényel: tisztítóval alaposan kend körbe, ezzel is megnövelheted az élettartamát. Ha azonban szakadások, repedések figyelhetők meg rajta, akkor nem csak esztétikai, de higiéniai okok miatt is érdemes lecserélni egy újra.

Ne menj el a problémák mellett! - Lehet, hogy valahol szivárog a medencéd, vagy lassabban fűt fel, mint azelőtt, az is elképzelhető, hogy a keringető rendszer nem kapcsol be rendszeresen. Ha bármilyen problémát észlelsz, azonnal kérd a szervízesek segítségét, hiszen a szaktudásuk segítség lehet még a legkisebb probléma esetében is, hát még a nagyobbakban! Ezzel megelőzhetővé válik, hogy végzetes baj történjen, így pedig meghosszabbíthatod a medencéd élettartamát. 

Címkék: