Mennyi ideig üljünk egy jakuzziban? Van felső határ?

A jakuzzi meleg vízében lazítani, pláne, ha még masszázs is jár hozzá, nagyszerű időtöltés, amit nem szívesen mérünk percekben. A teljes kikapcsolódás célját veszíti el, ha fürdés közben mérjük az időt, de a végtelenségig mégsem maradhatunk! Vagy igen?


Mint mindennek, úgy a jakuzzi használatnak is megvan az ideális időtartama. Mégsem könnyű pontos és általános érvényű értéket mondani, mert az nagyban függ az életkortól és a víz hőmérsékletétől is.

Teljesen másként reagál egy gyermek, egy idős, egy beteg vagy egy egészséges felnőtt szervezete a hőre, ezért érdemes szakértő tanácsát kikérni az ügyben.

Általánosság elmondható, hogy a testhőmérsékletnél melegebb vízben a gyerekek, idősek csak fele annyi ideig tartózkodjanak, mint a felnőttek, tartós betegség esetén pedig minden esetben konzultáljon orvosával. Na, de minek a fele és mennyi is az?

Bármennyire is jó lenne sokáig élvezni a meleg víz kényeztető ölelését, 20 perc éppen elég a pozitív hatások beindulásához. 20 perc elég, hogy a test átmelegedjen, az izmok ellazuljanak, a vérkeringés javuljon és beinduljon az izzadás, a szervezet méregtelenítése.

Ennél tovább csak testhőmérsékletnél hűvösebb vízben érdemes relaxálni, mert különben túlmelegedés kockázata állna fönt. Egy rövid megszakítás és a test visszahűlése után azonban semmi akadálya egy második, majd egy harmadik merülésnek.