Napozóágy vagy daybed - melyik illik hozzád?

A kültéri bútorok egyre nagyobb választéka érhető el itthon is, így lassan már nem a kínálat hiánya lesz a probléma, hanem a tökéletes darabok kiválasztása. Milyen szín, forma és funkció az, ami ideális pihenő hellyé teszi a kertedet? Napozóágy vagy daybed kerüljön a fűre? És pontosan mi is ez utóbbi?


A kerti bútorok megjelenése egyre közelíti a beltéri bútorokét, sőt sok esetben már szinte megkülönböztetni sem lehet őket egymástól kényelem, megjelenés vagy anyaghasználat tekintetében. Így nem is csoda, hogy egy beltéri típus, a daybed is utat talált a kertbe. A daybedek olyan, általában kétszemélyes, ágyak, amelyek egyaránt használhatóak kanapéként és ágyként, különösebb átalakítás nélkül.

A kettő az egyben funkció pedig a kertben is jól jön, ha szeretnél minél több időt a szabad levegőn tölteni. A Sogni Daybed remek példa a kültéri variációra, mert pihenésre, olvasásra, sőt akár reggelizésre is ugyanolyan alkalmas, mint alvásra. És napozásra. A fejtámlája állítható, a huzata vízálló. Megjelenésében viszont sokkal komplexebb és mérete is nagyobb egy napozóénál. Itt jön be az alapvető különbség a két ágy között.

A napozóágyak - egészen a közelmúltig - döntő többségükben egyszemélyesek, és dizájnjuk is sokkal puritánabb. Állítható háttámlájukon kényelmes a napozás, akár az olvasás is, de alapvetően fekvésre ideális. Funkciójukból adódóan könnyen mozgathatóak, egyszerűek (hogy követhesd a napfényt a kertben) és a minőségi darabokon kívül alapvetően mellőznöd kell puha, de tökéletesen vízhatlan borítást.

A luxus napozóágyak szinte semmiben nem maradnak el a daybedek kényelmétől, dizájnjától és ötletes kialakításától, de hosszabb kerti pihenésekre, beszélgetésekre vagy akár munkára azért ez utóbbi ajánlott. Napozáshoz, én-idős feltöltődéshez pedig válaszd az egyszerűbb és könnyebben elpakolható napozóágyat.