Relaxálás mellett izomlazításra is ideális a jakuzzid

Az alapos nyújtás gyakran elsikkad még a rendszeresen sportolóknál is. Ezen segíthet egy fűtött masszázsmedence, ami már a melegével is sokat tehet azért, hogy az izmok rugalmasabbak legyenek. De önmagában is hasznosak ezek a feladatok, különösen ha ülőmunkát végzel!


Az alapos bemelegítés csökkenti a sérülések és később fellépő sajgó izmok esélyét. Rugalmasabbá teszi az izmokat, ezért érdemes a jakuzzit is bevonni a sportolásba. A meleg víz eleve segít az izomlazításban és a sportlás utáni regenerációban is. Ha pedig a meleg vízben még pár lazító, nyújtó gyakorlatot is elvégez, akkor garantáltan növeled az izmok rugalmasságát és teherbírását. hosszú távon pedig az állóképességedre is pozitívan hatnak majd ezeket a gyakorlatok. Végezd őket mozgás előtt és után is akár, sőt egy hosszú irodában töltött nap vagy egy át nem aludt éjszakat után is nagy segítség lehet a forró hidromasszázs, ami visszaadja majd tagjaidnak a ruganyosságot!

Sportolóknak, kamaszoknak, ülő munkát végzőknek és idősebbeknek is ajánlott ez a pár egyszerű mozdulatsor, amit a jakuzziban ülve is könnyedén elvégezhet bárki. A víz felhajtó erejének köszönhetően pedig közben még az inak is védve vannak a túlzott megerőltetéstől!

Először is masszázsmedencébe lépve ne kezdj bele rögtön a gyakorlatokban. Előbb legalább 5 percig merülj el nyakig a vízbe és pihenj. Hagyd, hogy átjárjon a víz melege és az izmok kellően átmelegedjenek a gyakorlatok elvégzése előtt.

Vádli nyújtás

Ülő pozícióban tegyél egy nyújtószalagot (ez a kezdőknél még akár el is maradhat) a talpad alá, majd a behajlított térdet nyújts ki teljesen, amennyire csak tudod. Tartsd meg ezt a pozíciót 30 másodpercig, majd újra hajlítsd be a lábad. Legalább háromszor ismételd meg mindkét lábbal!


Váll és felkar nyújtás

A vállak és felső hátizmok merevségét enyhítheted, ha a fejed felé nyújtott kezedet könyökből lehajlítod úgy, hogy a kéz a fej mögött legyen. A másik kézzel a könyököt óvatosan húzd a fej közepe fölé, majd engedd vissza. Mindkét kézzel legalább háromszor ismételd ezt is.

Nyak nyújtás

Ülj egyenesen, majd helyezd az ujjaidat a fej mögé. Óvatosan nyomd le a fejed a mellkashoz közelítve a kezeddel, amíg érzed a kellemes feszülést. Ne használj túl nagy erőt, mert könnyen meghúzódik az izom.

Ezeket az egyszerű nyújtó gyakorlatokat bátran kiegészítheted más nyújtó elemekkel is, vagy akár megpróbálkozhatsz a vízi jógával, ami még jobban megdolgoztatja a testet és ezáltal a szárazföldi sportlást teljesen ki is válthatod!

Ha pedig szeretnél még többet megtudni a masszázsmedence és a sport kapcsolatáról, akkor nézz bele ebbe és ebbe a cikkbe!