Védd ősszel kerti bútoraidat, hogy megőrizzék kifogástalan állapotukat

Mielőtt igazán hideggé és csapadékossá válna az idő, gondoskodj kerti bútoraidról, hogy sérülés és állagromlás nélkül vészelhessék át a telet. A megfelelő ápolással megnövelheted bútoraid élettartamát és lerövidítheted azt az időt, amit tavasszal majd a felfrissítésükre kellene szánnod!


A kerti bútorok őszi ápolása kettős célt szolgál: eltüntetheted a nyári igénybe vétel során lerakódott szennyeződéseket és felkészítheted a téli pihenőre! Kültéri vagy félig fedett helyen tárolt bútoroknál ez különösen fontos, hiszen ezek folyamatosan ki vannak téve az  időjárás kényének-kedvének. 

A kiváló minőségű bútorok ugyan már kifejezetten jól bírják a nedvességet és a napsütést, de a rendszeres karbantartással és ápolással konzerválhatok az eredeti állapotukat és nem kell kompromisszumot kötnöd a minőség terén hosszú évekig. Jöjjön az őszi karbantartás 3 lépése!

1. Tisztítás

Egy napsütéses őszi napon, enyhén szappanos/mosószeres vízzel töröld át a kerti bútoraidat, hogy megszabadulj a kosztól és a portól! Utána hagyd őket a napon száradni. A napfény segít a fertőtlenítésben is!

2. Ápolás

Ezután jöhet a bútorápoló bevetése. Mindegy, hogy fa, műanyag, polyrattan vagy éppen szövettel teljesen borított kerti bútoraid vannak, a Softcare bútorápoló család termékei között megtalálod a számodra ideális készítményt! A szúrófejes kiszerelésben kapható szerek könnyen, gyorsan elvihetőek és nem igényelnek túl sok munkát, viszont hatalmas segítséget nyújtanak a bútor tökéletes állapotának megőrzésében. A termékek többségét elég a kívánt felületre permetezni és várni, hogy megszáradjon. Ezzel egy olyan védő és ápoló réteget juttathatsz a bútorok felületére, amivel megelőzheted a penészedést, a rozsdásodást és tavasszal egy hibátlan bútort csomagolhatsz majd ki. 

3. Takaróponyva

Utolsó lépésként pedig jöhet a bútorok elpakolása. Ha előreláthatóan rakásolható (tehát egymásra pakolható) székeket vásároltál, akkor egy kis hely is elég lesz a bútoroknak. Ideális esetben ez egy zárt, jól szellőző hely, ahova nem juthatnak be a rágcsálók és egyéb kisállatok, amik menedéket keresnének a hideg elől. Amennyiben ilyen nem áll rendelkezésedre, semmi baj, a modern takaróponyvák segítségedre lesznek. Olyan ponyvákat válassz, amelyek pontosan illeszkednek, nem tud alájuk kapni a szél és nem eresztik be a vizet. A talajig leérő változatokat részesítsd előnyben! A legjobb a tartós anyagból készült, légáteresztő ponyva, ami nem engedi be az esőt, de az alulról beszivárgó nedvességet képes átereszteni, hogy az ne rekedjen meg a rétegek között. Ha ugyanis a ponyva alá zárod a párát, akkor a alattomos rombolásba kezd és kiváló táptalaja lesz a penésznek, gombának és mohának. Lélegző ponyvával azonban mindezt elkerülheted, még akkor is, ha egész télre a szabadban hagyod a bútorokat. 

+ 1 tipp: A párnákat és levehető szöveteket vidd be a lakásban, ahol nem kell aggódnod a szeszélyes időjárás miatt, vagy szerezz be olyan vízhatlan tárolóládát, amit nyugodt szívvel kint hagyhatsz a kertben, a teraszon!