Zöld tippek a takarításhoz

A zöld szemlélet lassan, de biztosan beszivárog az élet minden területére. Nincs ezzel másként a család szentélye, illetve annak tisztán tartásának témaköre sem. A házilag elkészíthető vagy boltban vásárolható bio takarítószerek mellett azonban számtalan apró kis trükkel még nagyobb sikereket érhetünk el a tiszta otthonért folytatott harcban. Ezekből szemezgetünk most:Lakástervezés takarításhozHa végre a saját lakásod, házad berendezésében kell részt venned, valószínűleg nem lesz elődleges szempont a későbbi takarítások megkönnyítése. Pedig, ha már a kezdet kezdetén figyelembe veszed a helykihasználást, a tárgyak mozgathatóságát vagy könnyebb hozzáférési lehetőségeket teremtesz, akkor nagyban megkönnyíted majd saját munkádat. A túl magasra helyezett polcok, a nyitott könyvszekrények vagy az alacsonyan lévő sütő minden takarításnál felesleges kihívások elé állít majd, csakúgy mint a rengeteg apró, portörlése váró tárgy a nappaliban. A porfogók csökkentésével egyébként nemcsak a takarítást könnyíted meg, de a levegő is tisztább lesz az otthonodban.Házi papucs használata kötelezőAz otthonok falai fizikálisan és mentálisan is elválasztanak minket a külvilágtól. Senki nem akarja a kinti világ mocskát a saját hálószobájában üdvözölni, így már a bejáratnál váljatok el egymástól. Japánban például a bejárat utáni kis részt (ahol a cipőcsere zajlik) nem is tekintik a lakás részének, az még az utcához tartozik, ahol a kinti cipő viselése megengedett. Ezt a beugrót követi csak a magasított padlószint, ami már a ház része, ha ide valaki fellép, akkor már csak otthoni, benti papucs lehet a lábán. Bár nálunk erre nem feltétlenül van lehetőség, fontos, hogy minél hamarabb lecseréld az utcai cipőt, és ezzel minimálisra csökkentsd a kinti kosz behozatalát. Szellőztetés és frissességA lakás jó illatának megtartásához rengeteg termék áll rendelkezésünkre. A különböző extra légfrissítők legtöbbje azonban összetételétől fogva nem alkalmas egy zöld otthonba. A tiszta levegőt legkönnyebben szellőztetéssel érheted el, még télen is fontos, hogy beengedd a friss levegőt a lakásba. Egy forgalmas út mellett élve ez persze nem feltétlen lesz ideális megoldás, de este vagy esős időben még a belvárosban is érdemes szélesre tárni az ablakokat. Ha pedig a frissességen kívül a finom illatok megteremtése is cél, akkor sem kell mesterséges anyagokhoz fordulni. Forralj fahéjas vizet vagy egy általad kedvelt gyógynövényt, és az illatuk máris bejárja a lakást. De a virágzó növények vagy a reszelt csokoládé és a csokoládés ital is hosszan tartó finom illatokat hoz majd az otthonodba.


A zöld szemlélet lassan, de biztosan beszivárog az élet minden területére. Nincs ezzel másként a család szentélye, illetve annak tisztán tartásának témaköre sem. A házilag elkészíthető vagy boltban vásárolható bio takarítószerek mellett azonban számtalan apró kis trükkel még nagyobb sikereket érhetünk el a tiszta otthonért folytatott harcban. Ezekből szemezgetünk most:

Lakástervezés takarításhoz

Ha végre a saját lakásod, házad berendezésében kell részt venned, valószínűleg nem lesz elődleges szempont a későbbi takarítások megkönnyítése. Pedig, ha már a kezdet kezdetén figyelembe veszed a helykihasználást, a tárgyak mozgathatóságát vagy könnyebb hozzáférési lehetőségeket teremtesz, akkor nagyban megkönnyíted majd saját munkádat. A túl magasra helyezett polcok, a nyitott könyvszekrények vagy az alacsonyan lévő sütő minden takarításnál felesleges kihívások elé állít majd, csakúgy mint a rengeteg apró, portörlése váró tárgy a nappaliban. A porfogók csökkentésével egyébként nemcsak a takarítást könnyíted meg, de a levegő is tisztább lesz az otthonodban.

Házi papucs használata kötelező

Az otthonok falai fizikálisan és mentálisan is elválasztanak minket a külvilágtól. Senki nem akarja a kinti világ mocskát a saját hálószobájában üdvözölni, így már a bejáratnál váljatok el egymástól. Japánban például a bejárat utáni kis részt (ahol a cipőcsere zajlik) nem is tekintik a lakás részének, az még az utcához tartozik, ahol a kinti cipő viselése megengedett. Ezt a beugrót követi csak a magasított padlószint, ami már a ház része, ha ide valaki fellép, akkor már csak otthoni, benti papucs lehet a lábán. Bár nálunk erre nem feltétlenül van lehetőség, fontos, hogy minél hamarabb lecseréld az utcai cipőt, és ezzel minimálisra csökkentsd a kinti kosz behozatalát.

Szellőztetés és frissesség

A lakás jó illatának megtartásához rengeteg termék áll rendelkezésünkre. A különböző extra légfrissítők legtöbbje azonban összetételétől fogva nem alkalmas egy zöld otthonba. A tiszta levegőt legkönnyebben szellőztetéssel érheted el, még télen is fontos, hogy beengedd a friss levegőt a lakásba. Egy forgalmas út mellett élve ez persze nem feltétlen lesz ideális megoldás, de este vagy esős időben még a belvárosban is érdemes szélesre tárni az ablakokat. Ha pedig a frissességen kívül a finom illatok megteremtése is cél, akkor sem kell mesterséges anyagokhoz fordulni. Forralj fahéjas vizet vagy egy általad kedvelt gyógynövényt, és az illatuk máris bejárja a lakást. De a virágzó növények vagy a reszelt csokoládé és a csokoládés ital is hosszan tartó finom illatokat hoz majd az otthonodba.

Címkék: