Profilom 2017. december 17. Vasárnap - Lázár, Olimpia

Ételhalmozás a grillen – időnyerés vagy hiba?


A grillezéskor általában nem egyféle étel készül a rácson, hanem három-négy típus is sülhet a vendégek számától függően. Mindegy, hogy két köret vagy három húsféle került a rácsra, ha eltérő hőfokra van szükségük a süléshez, ne keverd őket.

A többféle étel együttes sütése elméletben nagyon jól hangzik. Időt és fűtőanyagot spórolhatsz vele, ha kihasználod a sütő egész felületét, melyek gyakran a többszintű használatra is vannak kitalálva. A több égőfej, az oldalégő és a rotisserie nyárs is szériatartozék a nagyobb grilleknél, így szinte pazarlásnak tűnhet, ha egyszerre csak három húspogácsa sül a rácson.

Csakhogy a grillezés tervezésekor figyelembe kell venni a különféle ételek számára ideális sütési körülményeket. Ha az egyik fogás magas, közvetett hőn pár perc alatt megsül, akkor nem tehetsz mellé egy órákig sülő oldalast, mert azonos hőfokon az egyik elég mire elkészül a másik. Vagy készíts azonos sütési feltételeket követelő ételeket egymás mellett, vagy csinálj egy időbeosztást a más-más követelményeket kívánó ételek együttes sütéséhez. De játszhatsz a gázgrillek külön állítható gázégőivel is. Faszenes sütőben a faszén elhúzásával teremthetsz eltérő hőfokot a grill különböző részein, bár itt nehezebb a pontos hőértéket beállítani.

Folyamodhatsz egy kis trükkhöz is a hosszan sülő ételeknél. Tekerd be őket alufóliába, és csak a sütés vége előtt bontsd ki a csomagot, hogy megpirulhassanak a szélek. Ezzel a fogással elkerülheted az idő előtti megégést és a pác (ha van) túlkaramellizálódását.

Merülj el a grillezés örömeiben és szerezd a professzionális gépeket és kiegészítőket a Grillplázában.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook