- írta: Peitli Csilla
Hétvégi ínyencségek: Grillezett lazac hollandi mártással
- írta: Mező Dóra
- 2018.03.02
Bár gyermekként minden nap frissen készült, tápláló házi fogásokkal teli asztal várt, felnőttként türelmetlen, lusta szakáccsá váltam. Hamar rájöttem, hogy családom nő tagjaival ellentétben, én bizony igazi antitalentum vagyok a konyhában. Enni persze kell, de nem árt, ha az étel egészséges, finom és ráadásul viszonylag egyszerűen elkészíthető. Ez a recept több szempontból is slágerlistás a számomra: kifinomult, könnyed, mégis laktató, ízletes. És az örök joker: még nekem sem okoz akadályt a kivitelezése.
Bár gyermekként minden nap frissen készült, tápláló házi fogásokkal teli asztal várt, felnőttként türelmetlen, lusta szakáccsá váltam. Hamar rájöttem, hogy családom nő tagjaival ellentétben, én bizony igazi antitalentum vagyok a konyhában. Enni persze kell, de nem árt, ha az étel egészséges, finom és ráadásul viszonylag egyszerűen elkészíthető. Ez a recept több szempontból is slágerlistás a számomra: kifinomult, könnyed, mégis laktató, ízletes. És az örök joker: még nekem sem okoz akadályt a kivitelezése.
A zilált hétköznapok gyakran olyan ételekre helyezik a fókuszt, amik a lehető leggyorsabban a tányéron teremnek. A hétvége azonban ezzel ellentétben a kreatív pillanatoknak is teret ad – ilyenkor belevághatunk saját kis gasztroforradalmunkba. (Igen, számomra például már ez az étel is ebbe a kategóriába tartozik.)
Hozzávalók:
200 ml tejföl / créme fraiche
1 kk cukor
2 ek mustár
1 ek szójaszósz
1 db citrom
400 gr lazacfilé
1 cs zöldspárga
1 ek olívaolaj
A hollandi mártással talán nem érdemes sokat bajlódni, mivel ma már minden élelmiszerbolt polcán találunk egy tejföllel összekeverendő alapot. A lazac szintén pillanatok alatt megvan: keverjük össze a cukrot, mustárt, szójaszószt és citromlevet, majd dörzsöljük be ezzel a halfiléket. A végeitől megfosztott spárgát locsoljuk meg némi olívaolajjal és ízesítsük fűszerekkel kedvünk szerint. Grillezzük a lazacot és a spárgát 10 percig, majd szervírozzuk salátával és a már kész hollandi mártással a fogást.
Ha szeretné megismerni a grillek sokszínű világát, s saját kertjében készítené el kedvenc fogásait a lehető legprofesszionálisabb módon, a március 2. és 11. között megrendezett SpaTrend Expo jakuzzi kiállítás és vásár erre is lehetőséget kínál. Az esemény második hétvégéjén a grillezésé lesz a főszerep: érdemes lesz ellátogatni az ürömi bemutatóterembe, hiszen szombaton és vasárnap Serényi Zsolt és Pataky Péter séfektől leshetnek el néhány ötletes megoldást a BBQ szerelmesei. További részletek és regisztráció a weboldalon!