Hétvégi ínyencségek: Grillezett lazac hollandi mártással

Bár gyermekként minden nap frissen készült, tápláló házi fogásokkal teli asztal várt, felnőttként türelmetlen, lusta szakáccsá váltam. Hamar rájöttem, hogy családom nő tagjaival ellentétben, én bizony igazi antitalentum vagyok a konyhában. Enni persze kell, de nem árt, ha az étel egészséges, finom és ráadásul viszonylag egyszerűen elkészíthető. Ez a recept több szempontból is slágerlistás a számomra: kifinomult, könnyed, mégis laktató, ízletes. És az örök joker: még nekem sem okoz akadályt a kivitelezése.


Bár gyermekként minden nap frissen készült, tápláló házi fogásokkal teli asztal várt, felnőttként türelmetlen, lusta szakáccsá váltam. Hamar rájöttem, hogy családom nő tagjaival ellentétben, én bizony igazi antitalentum vagyok a konyhában. Enni persze kell, de nem árt, ha az étel egészséges, finom és ráadásul viszonylag egyszerűen elkészíthető. Ez a recept több szempontból is slágerlistás a számomra: kifinomult, könnyed, mégis laktató, ízletes. És az örök joker: még nekem sem okoz akadályt a kivitelezése.

A zilált hétköznapok gyakran olyan ételekre helyezik a fókuszt, amik a lehető leggyorsabban a tányéron teremnek. A hétvége azonban ezzel ellentétben a kreatív pillanatoknak is teret ad – ilyenkor belevághatunk saját kis gasztroforradalmunkba. (Igen, számomra például már ez az étel is ebbe a kategóriába tartozik.)     

Hozzávalók:

200 ml tejföl / créme fraiche 

1 kk cukor

2 ek mustár

1 ek szójaszósz

1 db citrom

400 gr lazacfilé

1 cs zöldspárga

1 ek olívaolaj

A hollandi mártással talán nem érdemes sokat bajlódni, mivel ma már minden élelmiszerbolt polcán találunk egy tejföllel összekeverendő alapot. A lazac szintén pillanatok alatt megvan: keverjük össze a cukrot, mustárt, szójaszószt és citromlevet, majd dörzsöljük be ezzel a halfiléket. A végeitől megfosztott spárgát locsoljuk meg némi olívaolajjal és ízesítsük fűszerekkel kedvünk szerint. Grillezzük a lazacot és a spárgát 10 percig, majd szervírozzuk salátával és a már kész hollandi mártással a fogást.

Ha szeretné megismerni a grillek sokszínű világát, s saját kertjében készítené el kedvenc fogásait a lehető legprofesszionálisabb módon, a március 2. és 11. között megrendezett SpaTrend Expo jakuzzi kiállítás és vásár erre is lehetőséget kínál. Az esemény második hétvégéjén a grillezésé lesz a főszerep: érdemes lesz ellátogatni az ürömi bemutatóterembe, hiszen szombaton és vasárnap Serényi Zsolt és Pataky Péter séfektől leshetnek el néhány ötletes megoldást a BBQ szerelmesei. További részletek és regisztráció a weboldalon!

Címkék: