Őrizd az egészséges szaunával a télen

A téli mínuszok már rövid idő kültéren tartózkodás alatt is beeszik magukat a csontjainkba. Az átfagyott ujjak és didergő végtagok rémálmától pedig már csak egy hajszál választja el a tüsszögő, orrfolyós, fejfájós megfázást. A hideg legjobb ellenszere a szauna forrósága!


Bár a megfázás nincs évszakhoz kötve, mégis kevesen mondhatják el magukról, hogy megússzák a telet egy kiadós lebetegedés nélkül. A szaunázók azonban nagy eséllyel ezek közé a kivételek közé tartoznak. Miért?
A szauna több fronton segít megőrizni az egészséged, így a pozitívumait nem lehet egyetlen mondattal letudni. Vegyük sorra, hogy miért érdemes hetente háromszor is beülni izzadni a télen!

Átmelegít!

A téli hideget, ami kedvezőtlenül hat az ízületekre és a kedélyállapotra is, percek alatt ellensúlyozza a szauna forrósága. Még a teljesen átfagyott test is izzadásig hevül 15 perc alatt és ezzel negálhatsz minden hidegből eredő negatívumot. Ezzel közvetve segíti a test ellazulását, ami a stressz csökkentését és a javuló alvásminőséget vonja magával. Ha mindezeket összeadjuk egy kiegyensúlyozottabb, kipihentebb szervezetet kapunk, amely jobban ellenáll a betegségeknek.

Fertőtlenít!

És ez még nem minden. A gyakran 90 fokos helyiségben elpusztul a legtöbb kórokozó, így a rajtad megtelepedő betegségkordozókkal könnyedén leszámolhatsz. Ráadásul a nagy melegben megemelkedik a tested belső hőmérséklete is, ami egy lázhoz nagyon hasonló állapot valójában, és mivel a meleg hatására beindul a fehérvérsejt gyártás is, a benned bujkáló kórokozóknak szinte semmi esélye, hogy megbetegítsenek. Nem véletlen, hogy a tanulmányok szerint a rendszeres szaunázók ritkábban betegszenek meg télen és a tüneteik is kevésbé erősek.

Tüneti kezelés!

Ha már megtörtént a baj, és utolért a nátha szele, akkor is hasznodra lehet a szauna, ugyanis csökkenti a meglévő tüneteket. Enyhíti a fejfájást, izomfájdalmakat, de legfőképpen a kiszáradt nyálkahártyának hoz enyhülést. A sok orrfújás miatt megterhelt nyálkahártya visszaállítását segítheted egy-két vizes felöntéssel a szaunában. Az így keletkezett gőz újra megnedvesíti a kiszáradt orr járatokat és könnyíti a légzést is. Ha pedig még pár csepp eukaliptusz vagy kamilla olaj is kerül a vízbe, kész is a gyógynövényes inhalálás!

Az izzadás hasznos!

A szauna egyik legnagyobb előny mégis az izzadás. Az irányított izzadás segít megőrizni az egészséget, javítani a hőtűrést (hogy a téli mínuszokat ne éld meg olyan tragikusan) és kiűzni a szervezetből mindazt ami, nem oda való. Az izzadással együtt rengeteg felesleges vagy akár káros anyag távozik a bőrön keresztül, tehermentesítve a szerveket és a bőrt is. Az izzadással egy időben az anyagcsere is gyorsul, tehát a vese és a bélrendszer kiválasztása és a máj méregtelenítése is fokozódik, ennek következménye, hogy az egész szervezet fellélegzik a szaunázást követően.

A kellemes fáradtság és rózsás arcok már igazán csak a ráadást adják a szaunázás után!