Elegáns és praktikus árnyékolás a kertben és a teraszon

Az egyre forróbb nyári napokon nélkülözhetetlen a kert és a terasz árnyékolása, melyre igazán egyszerű és esztétikus lehetőséget a könnyen tárolható, változatos méretű és masszív napernyők kínálnak.


Egy nagy méretű, önálló napernyő azonnali megoldást nyújt a tűző nap ellen, ráadásul a napernyők divatos színeikkel és változatos formáikkal látványossá teszik a külső tereket és dekorációs kiegészítőként is megállják helyüket. A kültér látványához szervesen hozzátartozik egy jól kiválasztott és gondosan elhelyezett napernyő, ezzel együtt lesz teljes az összkép. A méret, a forma, a színek és az anyagok választásánál ügyeljünk arra, hogy melyik illik majd leginkább külső tereinkhez, kültéri bútorainkhoz, az épület stílusához és a meglévő kerti építményekhez.

A minőségi termékek időjárásálló anyagokból (pl.: Sunbrella) készülnek, melyek tartósan ellenállnak az UV-sugárzásnak, így ezeket hosszú évekig használhatjuk. Ha tartós megoldást keresünk, vagy ha nem világos színben gondolkodunk, akkor érdemes a magasabb besorolású anyagot választanunk. A szövetbevonat UV-védelme számos tényezőtől függ, mint például súly, vastagság, szín és az anyag. Ezeket a napernyők kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni.

Egy jó minőségű anyag az UV-sugarak 98%-át visszaveri, azaz bőrünk szinte 100%-os biztonságban van. Minél nehezebb az anyag, annál vastagabb a textúra, így kevesebb káros UV-sugár hatol át rajta. Az anyag tekintetében a szintetikus szövetek magasabb UV-védelmet kínálnak, mint a pamut, amely a sugárzás miatt idővel lebomlik.

A modern technológiával gyártott napernyők egyszerre erősek, stabilak és mutatósak. A különféle színű, formájú, méretű és technikai megoldású árnyékolóknak köszönhetően többet és szívesebben tartózkodunk majd a szabadban. A hagyományos középállású, vagy oldalkaros modellek erős alumínium vázból készülnek. Egyre népszerűbbek a nagy árnyékolófelülettel rendelkező, többféle pozícióba állítható modellek, melyek mozgatása szinte gyerekjáték. Méretüknél fogva, 2-3 ernyővel akár az egész kert vagy terasz árnyékolható, szerkezetük masszív, ellenálló és nagy súlyú, így szelesebb idő esetén sem kell attól tartanunk, hogy a napernyő felborul. Viharos szélben az ernyőt össze kell csukni, de ez néhány mozdulattal gyorsan elvégezhető, az ernyő rögzíthető, összecsukott állapotban teljesen biztonságos, viharálló.

Fontos a megfelelő talp és súly kiválasztása, ha fix helye van a kiválasztott napernyőnek, vagy választhatunk a fix talpak mellett gurulós megoldásokat is.

Milyen a minőségi napernyő?

 • Stabilan szélálló
 • UV-sugárzás álló
 • Tökéletesen árnyékol
 • Egyszerűen mozgatható/kezelhető
 • Stabil szerkezetű
 • Minden körülmények között árnyékot nyújt, akkor is, ha a nap épp delel, vagy felkel/nyugszik
 • Előnyös, ha védelmet nyújt a szitáló eső, vagy egy hirtelen nyári zápor ellen
 • Esztétikus
 • Könnyen tisztítható
 • Gazdag választék a színekből
 • Könnyen pótolható alkatrészek