Friss fűszernövény locsolás nélkül?
- írta: Peitli Csilla
- 2013.02.01
A friss zöldfűszerek illatosabbá, ízletesebbé és szemrevalóbbá teszik az ételt, egészséges mivoltukról nem is beszélve. Megfelelő mennyiségben hozzájutni vagy tárolni őket azonban nem könnyű feladat, ezért érdemes magunknak nevelni a palántákat. De nem túl macerás ez?
A friss zöldfűszerek illatosabbá, ízletesebbé és szemrevalóbbá teszik az ételt, egészséges mivoltukról nem is beszélve. Megfelelő mennyiségben hozzájutni vagy tárolni őket azonban nem könnyű feladat, ezért érdemes magunknak nevelni a palántákat. De nem túl macerás ez?
Többé már nem! A wellingtoni Victoria Egyetem diákjai által tervezett fűszernövénytartó segítségével már azok is megpróbálkozhatnak saját konyhakert kialakításával, akik nem rendelkeznek kertészi vénával, vagy eddig saját zöldövezet híján hanyagolták a növénynevelést.
Az iskolai projekt keretén belül megszületett Fogponics egy ergonómikusan kialakított elektromos szerkezet, mely bármely konyhában könnyedén elfér. A vízzel és tápoldattal feltöltött alapegység, a bekapcsolás után párává alakítja a folyadékot, mely a három fűszertároló kapszula alján szabadul fel, ezáltal közvetlenül táplálja a gyökérzetet és még a levegőt is párásítja.
A szerkezetnek egyszerű használata mellett további nagy előnye, hogy az egyenesen a gyökerekre ható pára miatt nincs szükség földre, így megspórolhatjuk a maszatolást a tiszta konyhában. A fűszernövényt tartalmazó kapszulákat ráadásul bármikor egy mozdulattal ki lehet emelni a Fogponics-ból. Szükség esetén nem kell az egész gépet mozgatni, elég ezeket a kisebb egységeket magunkhoz venni, és nemcsak a főzőlap mellé, hanem akár a víkendházba, vagy baráti összejövetelre is elvihetjük a növénykapszulát, hogy bárhol és bármikor friss mentával ízesíthessük a mojitónkat.