Ázsia színpompás ételei a grillrácson

Őszintén szólva az ázsiai ételekről sokaknak első körben nem a grill ételek jutnak eszükbe, hanem a sokszínűség, az egzotikus fűszerek és a szemet gyönyörködtető tálalás. Azt kell mondanunk, hogy ez esetben nincs jó megoldás. Az ázsiai gasztronómia pont olyan, mint maga Ázsia: sokoldalúsága miatt mindenki megtalálja benne azt, ami neki tetszik. Még egy grill-fanatikus is…


A kamado grill őse egy több mint 3000 éves távol-keleti edény – ekkor kezdtek ugyanis el agyag helyett tartósabb anyagot, kerámiát használni ezekhez az edényekhez. Eredetileg a japán mushikamadot rizs párolására használták. Kerek alakja és kupola alakú teteje egyértelműen emlékeztet bennünket a modern kamado grillek kinézetére. Már ezek az edények is rendelkeztek kisebb elzárható nyílásokkal, melyek segítségével a hőmérsékletet egyszerűen lehetett szabályozni. A kamado a második világháború után terjedt el Amerikában: a hazatérő amerikai katonák hozták magukkal Japánból a tojás grillt és hamar igen népszerű lett a grill hagyományairól híres kontinensen. A modern kamado gyártók megtartották az eredeti alakzatot és a lehető legkülönbözőbb kiegészítőkkel biztosítják annak sokoldalúságát. Hiszen egy kamadoban nem csak grillezhetünk, hanem füstölhetünk, párolhatunk, főzhetünk, süthetünk kenyeret, pizzát vagy akár pitét is – valóban csak a képzeletünk szabhat határt.

Az ázsiai gasztronómiában kifejezetten fontos a holisztikus szemlélet, mely a különböző fogások tökéletességét helyezi előtérbe, mind egyenként, mind pedig az egész menüre vonatkozóan. A távol-keleti konyhaművészetben nem elég, ha egy étel lélegzetelállítóan finom: az esztétikum legalább ilyen fontos. Nélkülözhetetlen továbbá, hogy a különböző fogások is tökéletes harmóniában legyenek egymással és a teljes menüt elfogyasztva váljon teljes egésszé az élmény. Ezek után nem tűnik

Szeretné próbára tenni a kamado grill sokoldalúságát? Érdekli az ázsiai gasztronómia? Unja már a szimpla éttermi vacsorákat? Szeret új dolgokat tanulni? Esetleg egyszerűen szeretne eltölteni egy kellemes estét párja vagy barátai társaságában? Jelentkezzen a H2G Grilliskola Ázsia X BBQ grill kurzusára, ahol Báthory Gábor grill séf vezetésével 4 óra alatt olyan lélegzetelállító fogásokat készíthet el, mint a friss tavaszi tekercs pulled porkkal töltve édes-chili szósszal, az ázsiai grillezett kacsacomb rizstésztával, savanyított zöldségekkel, málnaecetes-menta salátával vagy a füstös mangós sticky rice. A séf az alapanyagok kiválasztásától a sütésen át a tálalásig minden mozzanatot bemutat, és minden praktikát megoszt, így ön bármikor újra elkészítheti ezeket a fogásokat az otthonában is.

A kurzus elvégzése után már hívhatja is a vendégeket a hétvégére, hogy egy igazán impozáns ázsiai menüvel kápráztasson el mindenkit!