Így tedd gyerekbiztossá a medencédet

  • írta:
  • 2015.07.08

Minden pezsgőfürdő tulajdonos számára elsődleges szempont a medence biztonságossá tétele. Főképp akkor, ha kisgyermek is van a közelben. Nézzük végig, milyen veszélyeknek lehet kitéve gyermekünk.


Minden pezsgőfürdő tulajdonos számára elsődleges szempont a medence biztonságossá tétele. Főképp akkor, ha kisgyermek is van a közelben. Nézzük végig, milyen veszélyeknek lehet kitéve gyermekünk.

A leggyakoribb gyermekeket érintő veszélyek:

-       A meleg vízben túlmelegszik a gyermek

-       Véletlenül beleesik a vízbe

-       A haja a fúvókákba vagy a csatornába akad

Hogy ezek a balesetek elkerülhetővé váljanak, azért mi, medence tulajdonosok sokat tehetünk. Első sorban üljünk le beszélgetni a gyermekkel, még mielőtt telepítenénk, vagy bárki birtokba venné a medencét. Beszéljétek át a medence használat során felmerülő potenciális veszélyeket, nem azért, hogy megijeszd, sokkal inkább azért, hogy értse, miért kell óvatosnak lennie.

Határozd meg a medence használat szabályait, így egyértelművé teszed számára, hogy mikor mehet be, hogyan használja, mit csinálhat benne, és mihez nyúlhat a vezérlőpanelen. Miután létrehoztad ezeket a követendő szabályokat, bizonyosodj meg arról, hogy használat közben betartják-e. Amikor a gyerekek a medencében tartózkodnak, sose hagyd felügyelet nélkül őket, mindig figyeld őket, hogy a mélyebb részekben is biztonságban vannak-e.

Sokan azt feltételezik, hogy a masszázsmedence nem több egy túlméretezett kádnál, azonban nem így van. Különösen abban az esetben, ha a gyerekek nem túl jó úszók. A fúvókákba beakadhat a hajuk, vagy megcsúszhatnak, és a víz alá kerülhetnek, ami a váratlan helyzetből fakadóan többnyire ijedtséget okoz.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy ha a jetek működésben vannak, akkor a gyerekek ne ússzanak a víz alatt, mert a hajuk könnyen a fúvókákba akadhat, ami megakadályozza őket, hogy a felszínre ússzanak levegőt venni.

Mindig tartsd magadhoz közel a telefont, hogy baj esetén azonnal hívhasd a mentőket. Ne felejtsd el, inkább érdemes „túlaggódni” a dolgokat, mintsem utólag bánni, miért is nem figyeltünk oda sokkal jobban a gyerekekre.

Mivel a gyerekek hőérzete sokkal érzékenyebb, ezért a pezsgőfürdő standard hő beállítása nem megfelelő számukra. A meleg vízben hamar túlmelegedhetnek, ezért fontos alcsonyabb hőmérsékletre állítani a vízhőfokot. Ha 35°C-ra állítod, az épp jó lesz számukra: kellemesen meleg és megnyugtató, ugyanakkor nem annyira meleg, hogy a túlhevülés bekövetkezhetne. 

Címkék: