Ártalmas az étkezés utáni úszás?

  • írta:
  • 2015.07.05

Sokan szentül meg vannak győződve arról, hogy egy kiadós étkezés után egészségügyi problémákat okozhat, ha vízbe megyünk, ha úszni vagy pancsolni szeretnénk. Utánanéztünk ennek a kérdésnek.


Sokan szentül meg vannak győződve arról, hogy egy kiadós étkezés után egészségügyi problémákat okozhat, ha vízbe megyünk, ha úszni vagy pancsolni szeretnénk. Utánanéztünk ennek a kérdésnek.

Nem ismeretlen az a látvány, amikor a szigorú anyukák az ebéd után a kisszékre parancsolják csemetéjüket, akik lógó orral nézik végig, hogyan pancsolnak, ugrálnak társaik. Valóban gondot okozhat a teli pocak?

A félelem meg nem erősített alapja az az elgondolás, hogy ha valaki étkezés után egy órán belül úszni megy, akkor görcsbe rándulhatnak az izmai, ami akár halálos kimenetelű is lehet. A görcsbe rándult lábakkal, karokkal ugyanis képtelenség fenntartani magunkat a víz felszínén, így megfulladhatunk…

Ennek a téves felvetésnek az alapja, hogy a szervezet (mivel az emésztésre fókuszál, és oda szállítja a megfelelő vérmennyiséget) nem tudja egyszerre ellátni az emésztés feladatát és egy időben biztosítani az izmok számára a megfelelő energiát. Azonban nem szabad felülni ennek a feltevésnek!

Egyfelől nem támasztja alá semmiféle orvosi bizonyíték ezt a hipotézist, másfelől még ha be is görcsölne az izmunk, akkor is olyan erős élni vágyás munkálkodik az emberben, hogy mindent megtennénk azért, hogy a fejünket a víz felett tartsuk. Az izomgörcs legtöbb esetben a kifáradástól, a rosszul felmért erőnlétből kifolyólag alakulhat ki. Harmadsorban, soha senki nem diagnosztizált olyan vízbefulladást, ahol az étkezés utáni izomgörcs lett volna a halál oka.

Vagyis megnyugodhatunk: nem lesz semmi baja a gyerkőcnek, ha ebéd után beveti magát a medencébe. (legrosszabb esetben felfordul a gyomra – de ez már egy másik történet) Szóval: ezt a mítoszt leromboltuk!

Címkék: