Grillezz teával egyszerűen

A grillezés igazi kaland, amely mindig más és más végeredménnyel kecsegtet. Ez ugyan sok veszélyt is rejthet magában, de annál nagyobb a kihívás. Nemcsak az alapanyagokkal, de már a sütéshez használt kellékekkel is játszhatsz, hogy megbolondítsd a készülő ételt. Plusz aromákat adhatsz a húsnak füstöléssel, különféle fák, faszén használatával, de a házi patikából a teák is alkalmasak erre.


A teával való ízesítés a füstölés könnyen kivitelezhető változata, mely különleges faszenek hiányában is elvégezhető. Nem kell hozzá füstölődoboz, de még csak különösebb szakértelem sem, így kezdő szakácsok számára tökéletes a füstölés bonyolultnak tetsző folyamatának kiváltására.

A teával való füstölés nem mai találmány, már az ősi Kínában is előszeretettel alkalmazták szárnyasok, halak és rákok ízesítéséhez. Ennek során valójában annyi történik, hogy az aromás füstölőfákat egyszerűen tealevélre kell cserélni, amelyeket esetleg még más fűszerekkel is meg lehet támogatni. Készíthetsz egyedi teás fűszerkeverékeket, de használhatod az otthon meglévő, boltban vásárolt filteres változatokat is.

A siker és az eredmény is nagyobb, ha az aprított tea helyett szálas változatot használsz, de nem kell jelentős plusz költségekbe verned magad. Olyan tealevelet is bátran használhatsz grillezéshez, amelyből már forráztál teát. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy a teaivás után a füveket nem kidobod, hanem megszárítva félreteszed őket a későbbi grillezéshez.

Ha kísérletezni szeretnél, akkor a teákat típusonként is csoportosíthatod, így lehetőséged lesz kipróbálni a zöld teás csirkemellet vagy a fekete teás marhabordát. A használata pofon egyszerű: az előre kinézett keveréket szórd közvetlenül az izzó faszénre, és várd a füstöt, ami majd elvégzi az ízesítést. A fekete tea tartalmasabb húsokhoz (marhához például) kiváló, a zöld teát inkább szárnyasokhoz használd, a gyümölcsös teák pedig a fehér húsok mellett zöldségekhez is passzolnak. Kísérletezésre felkészülni!