Újítsd meg a rozsdás öntöttvas kiegészítőket

Az öntöttvas edények, rácsok és sütőfelületek nemcsak a konyhában, de a grillezésnél is remek szolgálatot nyújtanak. Sokáig megtartják a hőt, szinte elnyűhetetlenek és sokkal jobban felmelegszenek, mint más felületek. Akkor se szabadulj meg hát tőlük, ha elkezdenének rozsdásodni, a folyamat visszafordítható.


Az öntöttvas edények különleges bánásmódot igényelnek, de meghálálják az odaadást. Titkuk abban rejlik, hogy nem szabad őket sokáig mosni, áztatni, mert az leoldja azt a lerakódott réteget, ami megvédi és tapadás mentessé teszi őket. A leggondosabb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy a begyűlő víztől vagy magas páratartalomtól elkezd rozsdásodni az öntöttvas rács vagy edény. Ilyenkor sem kell kétségbe esni, elég felfűteni a grillt és már jöhet is az orvoslás.

  • Magas hőfokra melegítsd fel a grillt és a kezelni kívánt öntöttvas felületet. Hagy legalább 10 percen keresztül  forrósodni, hogy kellően átmelegedjen mindenhol.
  • Ezután kikapcsolhatod a fűtést, és jöhet a munka nagyobb része.
  • Egy erős (lehetőleg rozsdamentes acél) kefével alaposan sikáld át az öntöttvas felületet a rozsdás részeknél.
  • Mikor tiszta a felület, vékonyan kend vagy permetezd be olajjal az egészet a sarkoktól kezdve a hajlatokig mindent. Ehhez a legjobb valamilyen növényi olaj (olíva, napraforgó), de szinte bármit használhatsz, kivéve margarint és sózott vajat, mert ezek viszonylag alacsony hőmérsékleten leégnek, így szinte semmilyen védelmet nem jelentenek az öntöttvas felületnek.
  • Lehűlés után elteheted az eszközt valamilyen meleg és száraz (!) helyre, távol a lehetséges csapadéktól. A következő használ előtt elmosni nem kell és utána is elég csak letörölni a felületet.