Tippek a marha fűszerezéséhez

A steakek ízesítését általában minimálisra szorítják a különféle receptek, és a són, valamint a borson kívül ritkán említenek erősebb ízeket. A steaken túli élethez azonban elkel némi intenzívebb fűszer, amihez adunk is pár tippet.


Bevágás

A nagyobb marhahús szeletek, darabok fűszerezését megelőzheti az irdalással. Ha a rostokra merőlegesen kb. 3 centiméterenként ejt egy sekély bevágást, akkor megelőzheti, hogy a magas hőmérséklet hatására a hús szélei felpöndörödjenek, és, ami esetünkben még fontosabb, a fűszerek aromája is mélyebbre hatolhat a húsba. Intenzívebb ízeket és egyenletesebb látványt eredményez a bevágás.

Füstölt paprika

A marhahús jól bírja a pácokat, és mivel a száraz pác adja a legerősebb ízeket, érdemes ezt használni grillezéshez. Adjon gyorsan sülő vékonyabb szeletek keverékéhez egy kevés füstölt paprikát, hogy átütőbb legyen az étel füstös íze. Mivel a grillen csak pár percet tölt a hús, nem tudja úgy átjárni a füstöz íz, ezzel a fűszerrel azonban ráerősíthet erre a hatásra.

A marhahús nagyon érzékeny a sózásra. Könnyen kiszárad ugyanis, ha túl korán kerül fel a só a húsra. Se nedves, se száraz páchoz ne keverjen tehát sót, hagyja, hogy anélkül pihenjen akár órákat a hús a fűszerekben, és a sót csak közvetlenül a sütés előtt szórja a készülő ételre. Szaftosabb végeredmény lesz a jutalma.