A számomra tökéletes steak sütése tegnap este azzal a céllal indult, hogy a marhaszelet egy gyorsan elkészíthető és egy a párommal mindkettőnk számára fogyasztható vacsoraként végezze. A medium wellre tervezett steakünket egy Broil King Regal 490-es grillen sütöttem meg, amely tökéletesen és stabilan tartotta a 250 fokot, majd 13 perc alatt elértük, hogy Szépvölgyi Hússzabóság angus steakje fantasztikus ízvilággal és az alkalomnak megfelelő szerény tálalással az egyik legkifinomultabb vacsorán legyen.

 

A tökéletes steak elkészítése gázgrillen

Elkészítési idő: 20 perc perc
Nehézség: 3

A tökéletes steak elkészítése gázgrillen

írta: Vezse Roland

Hozzávalók:

  • 1 szelet rib eye steak
  • 2 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 kiskanál olívaolaj

Elkészítés:

A rib-eye szeletet a vákum csomagolásból kivéve szárazra töröltam és pár perig a levegőn pihentettem. Ezután a felületét bekentem egy kis olivaolajjal, hogy a fűszerek rátapajanak. Megpergettem egy kis sóval és egy kis borssal ízlés szerint. Én nem szeretem túl fűszeresen, mert a steak akkor jó, ha megmarad a saját ízvilága.

A gázgrillt már 10 perce begyújtottam és kb 250 fokra emeltem a hőmérsékletét. Én egy Broil King Regal 490-es gázgrillt használtam a sütéshez, mert ennek nagyon magas a sütési hőmérséklete és nagyon nehéz a rozsdamentes rácsa, ami fontos a hőntartás és a tökéletes steakre jellemző gyémánt rajzolat elkészítése és persze az íz céljából.

Az előmelegített gázgrill rácsára rátettem a steak szeletet úgy, hogy a rácsot előtte leolajoztam, hogy a hús ne tapadjon hozzá. 2 percig sütöttem, majd megfordítottam, újabb két perc után ismét megfordítottam úgy, hogy az előbb ráégett "searmark" (rajzolat) kb 90 fokkal legyen elforgatva, hogy végül tökéletes gyémánt mintáatot kapjak. Az oldalanként 2-2 perces sütés alatt a steak összesen 8 percet töltött a rácson, majd pihenni ment a gázgrill felső rácsára. kb 5 perces pihentetés után lett megfelelő, de csak azért, mert jobban át akartam sütni. 

*Tipp:
A steak-et úgy sütöttem, hogy a gázgrill égőfejeit steak sütése előtt mindenütt maximumra vettem, majd a steak-et felhelyezve a közvetlenül alatta található égőfejet elzártam, a másik oldalt, amelyiken 2 perc mulva sül a steak-em, azt pedig teljesen kinyitottam. Ennek az volt az oka, hogy nem akartam, hogy a lecsöpögő olaj lángra kapjon és a steak felülete megégjen. A steak megfordításakor a steak-et áttettem az eddig teljes lángot melegített oldalra, majd alatta a lángot elzártam, és a másikat vettem fel teljes lángra. Így el tudom érni, hogy a steak minden alkalommal forró rácsra kerül, de mégsem fog megégni a felülete. Leegyszerűsítve a folyamatot: a steak alatt mindig el volt zárva az égőfej, a másik oldal pedig mindig égett, és 2 percenként oldalt cseréltem. Remélem érthető volt. 

**Tipp:
A Steak oldalankénti sütési ideje a szelet vastagságától és a kívánt eredménytől függ. Ha a medium well helyett rare steak-et szerettem volna, valószínűleg elég lett volna csak 1-1,5 percet sütni oldalanként és ezt 4x elismételni. A bejegyzéshez egy elég amatőr videot is készítettem, amin végig tudjátok követni a sütés folyamatát.