Amerikában a sült bab, elengedhetetlen köret a BBQ éttermek étlapjáról, egy hamisítatlan klasszikus. A pirított, sós füstöltszalonna és a melasz édeskés ízének köszönhetően mindenki nagy kedvence. Története egészen Amerika gyökereihez nyúlik vissza. Az Indián őslakosok előszeretettel fogyasztották, mert a babfélék rengeteg rostot, fehérjét és B-vitamint tartalmaznak. Medvezsírral és juharsziruppal ízesítették. A jelenlegi sült bab ízvilágára Boston városa jelentős hatással volt, hiszen akkoriban a rum készítés fellegvárának is nevezték. A rum egyik melléktermékeként a melaszt használták cukor helyett, ez olyannyira jellegzetes ízt adott az ételnek, hogy el is nevezték a várost beantown-nak. A sült bab elkészítésének egyik legfontosabb feltétele, a lassú, alacsony hőmérsékleten való főzés. Amíg a húsok készülnek a szmókerben, addig a bab komótosan elpötyörög a grillen.

(A jelenlegi recept, nem az eredeti! Ez a saját ízlésünkre formált verzió)

 

Baked bean avagy sült bab bográcsban

Elkészítési idő: 240 perc
Nehézség: 2

Baked bean avagy sült bab bográcsban

írta: Dukony Márk

Hozzávalók:

  • 300 g kockázott füstöltszalonna vagy kenyérszalonna
  • 5 fej vörös hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kg bab (lehet vegyesen vörös, fehér.)
  • 2000 g ketchup
  • 100 g mustár
  • 100 g barna cukor vagy melasz
  • 50 g juharszirup
  • 20 g Worcester szósz
  • 20 g szójaszósz
  • 2 evőkanál chiliszósz
  • 1 l marhahús alaplé

Elkészítés:

 

Hozzávalók:

- 300 g kockázott füstöltszalonna vagy kenyérszalonna
- 5 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kg bab (lehet vegyesen vörös, fehér.)
- 200 g ketchup
- 20 g mustár
- 100 g barna cukor vagy melasz
- 50 g juharszirup
- 20 g Worcester szósz
- 20 g szójaszósz
- 2 - 3 ek chiliszósz
- 1 l marhahús alaplé
- 100 g sűrített paradicsom
- só, bors

Elkészítés:

-Mossuk le, majd áztassuk be a babot egy egész éjszakára.

-Felkockázzuk a jóféle házi szalonnát és egy forró serpenyőben kisütjük a zsírját. Ízlés szerint a szalonnát kivehetjük, vagy belefőzzük.

-Mehet bele az apróra vágott hagyma, egészen addig dinszteljük, ameddig szinte pépessé nem válik. Eközben mehet bele a fokhagyma is. Szerintem ez, a sült bab egyik kulcseleme.

-A beáztatott babot leszűrjük és egy megfelelő méretű főzőedénybe rakjuk. Ráöntjük a hagymánkat és felöntjük vízzel. Annyi vizet teszünk hozzá, hogy éppen ellepje. A babot mindig alacsony fokozaton főzzük, és fokozatosan adjuk hozzá a vizet, ha elfőtt róla. Mindig annyi vízben kezdjük el főzni, amennyi éppen ellepi. Ezt közepes lángon főzzük, ameddig elkezd puhulni.

-A főzés akár 4-5 óráig is eltarthat. Az idő utolsó harmadában hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. A bab igényli a sót, nagyon erős saját aromájuk van, de kell hozzá a só, hogy ez érezhető is legyen.

-Ha valaki rajong a füstös ízekért, akkor a hozzávalók hozzáadása után, szmókerben is befejezheti 130c fokon. Esetleg vékonyra szelt, egy rétegnyi bacon szeletekkel betakarhatjuk a tetejét. A bacon szaftosra sül a szmókerben egészen rövid idő alatt.

Ha tetszett a recept, akkor:
Nézzétek meg a többi receptemet is itt a grillreceptek.hu weboldalon, vagy az IRON WORKERS BBQ Facebook oldalán.

Ha kedvelitek a BBQ-t és szmókert vennétek, akkor:
a www.ironblock.hu weboldalon nézzétek körül.