A sertés oldalas a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, hiszen ki ne emlékezne a nagymama konyhájában terjengő sültoldalas illatára. De nem csak a hazai gasztronómia kedvelt alapanyaga, hiszen a bbq bölcsőjében az Egyesült Államokban is hatalmas népszerűségnek örvend, bár a stílusa és az elkészítése egészen más jegyeket mutat.

Bbq oldalas Kamado Joe grillen

Elkészítési idő: 300-360 perc
Nehézség: 3

Bbq oldalas Kamado Joe grillen

írta: Billege Andras

Hozzávalók:

  • 1 db sertés oldalas
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 50 g rub
  • 20 g rub
  • 1 dl BBQ szósz

Elkészítés:

 

Alapvetően a receptben st louis cut oldalasra van szükségünk, melyet egy éles késsel magunk is el tudunk készíteni, de ma már akadnak olyan hentes üzletek, ahol így meg is tudjuk vásárolni a húst.

Az oldalas csontos felénél egy kés segítségével megbontom a hártyát, amit papírtörlővel lehúzok. Az oldalasról a kiálló vékony részeket levágom, illetve a hús felőli oldalt is egyenletesen vastagra formázom.

Vékonyan átkenem olajjal, majd a kétféle rubbal fűszerezem (Suncity Szeged Pork rub, Suncity Szeged Balu rub). A Kamado Joe kerámia grillt 120 fokra fűtöm fel, a hőterelő lapokkal. A bbq ízhez nélkülözhetetlen füstöt cseresznye facsonkok adták.

Az oldalas sütési ideje 4-6 óra, 120 fokos sütőben. Az első 2 órában az oldalast nem nézegetem, hiszen minden sütő nyitás növeli a sütési időt. 2 óra után az oldalast spriccelem vízzel. A sütés utolsó fél órájában megkenem a bbq szósszal A bbq oldalas akkor tökéletes, ha a hús nem esik le a csontról, de szépen le lehet harapni róla