Sokan bolti levelestésztából csinálják, DE TE NE TEDD! HÁZIVAL EZERSZER JOBB, és ezzel a recepttel gyerekjáték megcsinálni! KEMENCÉBEN ISTENI, DE otthoni sütőben is szuper lesz!
Videó a YouTube csatornámon:
Burek
írta: Máté Szabi
Hozzávalók:
- 500 gramm liszt
- 3 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
- 300 ml víz
- 250 gramm túró
- 1 deciliter tejföl
- 150 gramm reszelt sajt
- ízlés szerint fokhagyma por
- ízlés szerint bors
- 1 db tojás
- 1 csomag vegyes zöldfűszer
- 30 gramm olvasztott vaj
- 0,5 deciliter tej
Elkészítés:
Töltelék
- 250 g túró
- 1 dl tejföl
- 150 g reszelt sajt pl edami
- fokhagymapor
- só, bors
- 1 tojás
- 1 csomag zöldfűszer ízlés szerint
Kenőanyag:
- 30 g olvasztott vaj
- 0,5 dl tej
- só
A tésztát jó alaposan kidagasztjuk, majd öt egyenlő részre vágjuk és letakarva pihentetjük 20 percet. Majd a gombócokat egyenként kör alakúra nyújtjuk és minkét oldalukat megkenjük olajjal. Újabb 20 percet pihentetjük. Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A tésztalapokat egyesével kihúzzuk és a töltelékkel megkenve feltekerjük és az egészet egy folyamatos csigavonalba rendezzük egy sütőedényben. Megkenjük vagy tojással és irány a sütő, kemence 180-200 fok.
Sütés közben olvasztott vaj, tej és só keverékével néha megkenjük és kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.