Sokan bolti levelestésztából csinálják, DE TE NE TEDD! HÁZIVAL EZERSZER JOBB, és ezzel a recepttel gyerekjáték megcsinálni! KEMENCÉBEN ISTENI, DE otthoni sütőben is szuper lesz!

Videó a YouTube csatornámon:

 

Burek

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: 2

Burek

írta: Máté Szabi

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt
  • 3 evőkanál olaj
  • ízlés szerint só
  • 300 ml víz
  • 250 gramm túró
  • 1 deciliter tejföl
  • 150 gramm reszelt sajt
  • ízlés szerint fokhagyma por
  • ízlés szerint bors
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vegyes zöldfűszer
  • 30 gramm olvasztott vaj
  • 0,5 deciliter tej

Elkészítés:

Töltelék
- 250 g túró
- 1 dl tejföl
- 150 g reszelt sajt pl edami
- fokhagymapor
- só, bors
- 1 tojás
- 1 csomag zöldfűszer ízlés szerint

Kenőanyag:
- 30 g olvasztott vaj
- 0,5 dl tej
- só

A tésztát jó alaposan kidagasztjuk, majd öt egyenlő részre vágjuk és letakarva pihentetjük 20 percet. Majd a gombócokat egyenként kör alakúra nyújtjuk és minkét oldalukat megkenjük olajjal. Újabb 20 percet pihentetjük. Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A tésztalapokat egyesével kihúzzuk és a töltelékkel megkenve feltekerjük és az egészet egy folyamatos csigavonalba rendezzük egy sütőedényben. Megkenjük vagy tojással és irány a sütő, kemence 180-200 fok.

Sütés közben olvasztott vaj, tej és só keverékével néha megkenjük és kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.