Mit ad isten, tegnap az egyik régi barátunk berongyolt hozzánk egy teljes, egész konyhakészre vágott kecskével, hogy a szakértelmemre bízza szegény párát és küzdjek meg vele a pitten.

Sokszor volt már szerencsém a gidához, de csak most voltam olyan bátor, hogy egy teljesen újszerű módszerrel készítsem el. Kockáztattam, tudtam, ha elrontom, akkor leégek a vendégeim előtt, úgyhogy nagyon precízen, előre tervezve, lépésről-lépésre koordináltam meg a sütési folyamatot. Mindenek előtt azt tartottam szem előtt, hogy egy édeskés-tejes ízű húsból kell varázsolni valami fenomenálisat. 2 segítségem volt, az egyik a füst-spricc kombó, a másik pedig a fűszerezés. Nem szerettem volna főtt húst adni a barátaimnak, úgyhogy teljesen lemondtam a csomagolásról és a saját nedvekben történő, csomagolt alapú párolásról. Sütni akartam. Nézzük, hogy ez a gyakorlatban hogyan is néz ki:

Cseresznyefa füstjén sült kecskecomb és lapocka

Elkészítési idő: 300 perc
Nehézség: 3

Cseresznyefa füstjén sült kecskecomb és lapocka

írta: Tarsoly László

Hozzávalók:

  • 1 db Kecskecomb
  • 1 db kecskelapocka
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 g só
  • 3 g szegfűbors - őrölt
  • 5 g bors - őrölt
  • 5 g őrölt kömény
  • 10 g fokhagyma por
  • 10 g vöröshagymapor
  • 5 g pirospaprika örölt
  • 2 g őrölt babérlevél
  • 10 g barnacukor

Elkészítés:

Mind a combot és a lapockát megmostam, áttöröltem és vékony, olajos réteggel bekentem. Ezután jött rá a fentebb leírt fűszerkeverék, melyet nem dörzsöltem, hanem paskoltam.

A grillrácsra hidegen felhelyeztem, és hagytam, hogy az első 25-30 percben átjárja a cseresznyefa füstje. Ekkor a hús szövetek képesek magukba zárni a füst aromáját anélkül, hogy roncsolódnának (alacsony hőfok). Ezután olajspray-el megszórva engedtem 110-120 fok közötti hőre a Keg-et. Fél óránkét felváltva kapott olajspray-t és almalé-balzsamecet-almaecet kombináción alapuló párlatspray-t. Mire elkészült (5h), egy igazi ropogós, ízletes bark-al (kéreggel) rendelkező, szaftban bővelkedő húst kapunk, amely akár magában, akár tépett húsos változatában - burger vagy szendvics alapként bárhol megállja a helyét. 

Javaslom mindenkinek, hogy ne ragadjunk le a hétköznapi húsoknál, próbáljunk ki minél több fajta husit a pitten. Bbq szempontjából nincs rossz hús, csak rossz szakács :)

Ezt a receptet készítsétek el így és nem fogtok kudarcot vallani sehol senki előtt!