Házi velős pirítós tölgyön füstölve. Fél óra alatt elkészül ez a különleges előétel!
Füstölt velős pirítós
írta: Kamado Joe Magyarország
Hozzávalók:
- 1,5 kg velős csont
- 1 db bagett
- ízlés szerint olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint rozmaring
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 200˚C körüli hőmérsékletre.
- Amikor már szépen izzik a faszén, tegyünk fel nagyobb tölgyfa darabot a füstöléshez.
- A csontokat vágjuk félbe vagy kisebb darabokra ízléstől függetlenül. Még jobb, ha ezt a hentessel végeztetjük el.
- Szórjuk meg a velőt egy kis sóval és tegyük fel a grillre, a velős résszel felfelé.
- Lehetőség szerint tegyünk be egy tálcát is rács alá, hogy felfogja az értékes, lecsöpögő szaftot.
- Zárt tető alatt süssük 20 percig, de 15 perc után már nézzünk rá, nehogy túlsüssük.
- Amikor szépen bugyog a csontban a velő, akkor vegyük le őket a grillről és tartsuk melegen, amíg a kenyereket megpirítjuk.
- A szeletelt bagettet locsoljuk meg mindkét oldalán olívaolajjal, szórjuk meg egy kevés rozmaringgal, majd tegyük fel pirulni.
- Oldalanként fél perc bőven elég neki és már vehetjük is le.
- A pirítósra kaparjunk egy keveset a velőből (de óvatosan, mert a csont nagyon forró lesz) és sózzuk meg még egyszer tálalás előtt!