Házi velős pirítós tölgyön füstölve. Fél óra alatt elkészül ez a különleges előétel!

Füstölt velős pirítós

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: 3

Füstölt velős pirítós

írta: Kamado Joe Magyarország

Hozzávalók:

  • 1,5 kg velős csont
  • 1 db bagett
  • ízlés szerint olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint rozmaring

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 200˚C körüli hőmérsékletre.
  2. Amikor már szépen izzik a faszén, tegyünk fel nagyobb tölgyfa darabot a füstöléshez.
  3. A csontokat  vágjuk félbe vagy kisebb darabokra ízléstől függetlenül. Még jobb, ha ezt a hentessel végeztetjük el.
  4. Szórjuk meg a velőt egy kis sóval és tegyük fel a grillre, a velős résszel felfelé.
  5. Lehetőség szerint tegyünk be egy tálcát is rács alá, hogy felfogja az értékes, lecsöpögő szaftot.
  6. Zárt tető alatt süssük 20 percig, de 15 perc után már nézzünk rá, nehogy túlsüssük.
  7. Amikor szépen bugyog a csontban a velő, akkor vegyük le őket a grillről és tartsuk melegen, amíg a kenyereket megpirítjuk.
  8. A szeletelt bagettet locsoljuk meg mindkét oldalán olívaolajjal, szórjuk meg egy kevés rozmaringgal, majd tegyük fel pirulni.
  9. Oldalanként fél perc bőven elég neki és már vehetjük is le.
  10. A pirítósra kaparjunk egy keveset a velőből (de óvatosan, mert a csont nagyon forró lesz) és sózzuk meg még egyszer tálalás előtt!