Közvetlenül a faszénen sül ez a steak, ami az egyik legősibb módszer és rendkívül gyors is. Pláne, ha egy olyan vékony steak készül rajta, mint a flat iron steak.

Grillen sült hagymás steak

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: 2

Grillen sült hagymás steak

írta: Kamado Joe Magyarország

Hozzávalók:

  • 1 db iron flat steak
  • fél ek só
  • fél ek bors
  • 1 ek vaj
  • 1 ek steak fűszer
  • 3 ek teriyaki szósz
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 kk szezámmag

Elkészítés:

  1. Gyújtsuk meg a faszenet és hagyjuk, hogy fehéren izzó faszénné szelídüljön a lángolás. Ekkor húzzuk a faszenet a grill egyik oldalára, hogy egy faszén lejtőt kapjunk. A légnyílást teljesen nyissuk ki és hagyjuk izzani 15 percig.
  2. A lapocka részről származó flat iron steaket (butlers' steak vagy oyster blade steak néven is ismert) készítsük elő, és ha van rajta ezüstös rész, azt vágjuk le.
  3. Enyhén irdaljuk be két irányból a húst, hogy a fűszereket, a füstöt jobban felvegye, majd sózzuk és borsozzuk mindkét oldalon.
  4. A hagymát pucoljuk meg és vágjuk 1 cm-es karikákra, majd ezt is sózzuk, borsozzuk.
  5. Ezután ízesítsük a húst a steak fűszerkeverékkel (Q-Nami rub édeskés, fűszeres íze biztos telitalálat).
  6. Az ízesített hús mehet is fel az izzó faszénre 1 percre. Ez alatt ne mozgassuk, ne forgassuk, csak várjunk, hogy szépen megkaramellizálódjon a hús külseje.
  7. Fordítsuk meg 1 perc után a húst és jöhet rá még egy kis fűszerkeverék.
  8. Közben tegyük be a fél oldali rácsot a faszéntől távolabbi részre és pakoljuk fel rá a hagymakarikákat.
  9. A hagyma közepére öntsünk a teriyaki szószból és osszuk el közöttük a vajat.
  10. Amikor a hús másik oldala is megpirult, akkor tegyük fel a rácsra azt is, és süssük a kívánt keménységig zárt tető alatt.
  11. Ha elérte a kívánt állapotot a steak, vegyük le és hagyjuk 4 percig pihenni, majd vágjuk fel vékony szeletekre.
  12. A megsült hagymákat ugyancsak vágjuk ketté, majd a steakkel összeforgatva a saját szószukban dolgozzuk össze.
  13. Krumplival, szendvicsben vagy magában kínáljuk!