A grillezés nem csak a húsoké! Ez a recept egy fantasztikus módja annak, hogy a nyári zöldségeket is izgalmas és ízletes formában tálaljuk. A grillezett töltött cukkini egy igazi színfolt a kerti partikon vagy a családi ebédeknél. A puha, grillezett cukkini csónakok gazdag, fűszeres töltelékkel vannak megtöltve, melynek illata már a sütés közben elcsábít. Készülj fel egy olyan ízélményre, amely garantáltan elnyeri majd mindenki tetszését!

Grillezett töltött cukkini

Elkészítési idő: 60 perc perc
Nehézség: 1

Grillezett töltött cukkini

írta: Bácsalmási Katalin

Hozzávalók:

  • 2 közepes darab cukkini
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma (apró kockákra vágva)
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 200 gramm darált hús (sertés, marha vagy pulyka - ízlés szerint)
  • 50 gramm főtt rizs
  • 50 gramm reszelt parmezán
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • 0,5 teáskanál szárított oregánó
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • opcionális mozzarella sajt szeletek

Elkészítés:

Elkészítés:

  1. Cukkini előkészítése: Mosd meg a cukkiniket, és vágd le a végeiket. Hosszában vágd ketté őket. Egy kiskanállal vagy egy éles késsel óvatosan vájd ki a belsejüket úgy, hogy egy kb. 0,5-1 cm vastag "csónak" maradjon. A kivájt cukkini belsejét tedd félre.
  2. Töltelék készítése: Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat. Dinszteld meg rajta az apróra vágott vöröshagymát közepes lángon, amíg üveges nem lesz (kb. 3-4 perc). Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd még egy percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.
  3. Add a serpenyőbe a darált húst, és süsd addig, amíg teljesen meg nem barnul. Törd össze a húst egy fakanállal, hogy ne maradjanak nagy csomók. Ha sok zsír keletkezik, öntsd le róla.
  4. A sült darált húshoz add hozzá a főtt rizst, a reszelt parmezán sajtot, az apróra vágott petrezselymet, az oregánót, a sót és a borsot. A félretett, kivájt cukkini belsejét vágd apróra, és add ezt is a töltelékhez. Jól keverd össze az egészet.
  5. Vedd le a serpenyőt a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Amikor már nem forró, üsd bele a tojást, és alaposan keverd el, hogy a töltelék összeálljon.
  6. Cukkini megtöltése: Kanalazd a tölteléket a kivájt cukkini csónakokba. Nyomkodd bele kissé, hogy jól megteljenek. Ha használsz mozzarellát, tegyél egy-egy szeletet a töltelék tetejére.
  7. Grillezés előkészítése: Melegítsd elő a gázgrillt közepes hőfokra. Tisztítsd meg a grillrácsot, és enyhén olajozd be, hogy a cukkinik ne ragadjanak le.
  8. Grillezés: Helyezd a megtöltött cukkiniket a grillrácsra. Fedd le a grillt, és süsd a cukkiniket kb. 20-25 percig, vagy amíg a cukkini megpuhul, a töltelék átsül, és a teteje aranybarna nem lesz (a mozzarella megolvad és enyhén megpirul). A sütési idő függ a grill hőmérsékletétől és a cukkinik méretétől.
  9. Tálalás: Óvatosan vedd le a grillezett töltött cukkiniket a grillről, és tálald melegen.

Tippek:

  • A darált hús helyett használhatsz előző napról megmaradt sült húst vagy kolbászt is, apróra vágva.
  • A töltelékbe adhatsz más zöldségeket is, például apróra vágott gombát, kaliforniai paprikát vagy paradicsomot.
  • A parmezán sajt helyett használhatsz más kemény, reszelhető sajtot is.
  • A friss petrezselyem helyett kaporral vagy más friss fűszernövénnyel is ízesítheted.
  • A grillezés végén megszórhatod friss bazsalikomlevelekkel.

Jó étvágyat!