A grillezés nem csak a húsoké! Ez a recept egy fantasztikus módja annak, hogy a nyári zöldségeket is izgalmas és ízletes formában tálaljuk. A grillezett töltött cukkini egy igazi színfolt a kerti partikon vagy a családi ebédeknél. A puha, grillezett cukkini csónakok gazdag, fűszeres töltelékkel vannak megtöltve, melynek illata már a sütés közben elcsábít. Készülj fel egy olyan ízélményre, amely garantáltan elnyeri majd mindenki tetszését!
Grillezett töltött cukkini
írta: Bácsalmási Katalin
Hozzávalók:
- 2 közepes darab cukkini
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (apró kockákra vágva)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 200 gramm darált hús (sertés, marha vagy pulyka - ízlés szerint)
- 50 gramm főtt rizs
- 50 gramm reszelt parmezán
- 1 db tojás
- 2 evőkanál friss petrezselyem
- 0,5 teáskanál szárított oregánó
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- opcionális mozzarella sajt szeletek
Elkészítés:
Elkészítés:
- Cukkini előkészítése: Mosd meg a cukkiniket, és vágd le a végeiket. Hosszában vágd ketté őket. Egy kiskanállal vagy egy éles késsel óvatosan vájd ki a belsejüket úgy, hogy egy kb. 0,5-1 cm vastag "csónak" maradjon. A kivájt cukkini belsejét tedd félre.
- Töltelék készítése: Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat. Dinszteld meg rajta az apróra vágott vöröshagymát közepes lángon, amíg üveges nem lesz (kb. 3-4 perc). Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd még egy percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.
- Add a serpenyőbe a darált húst, és süsd addig, amíg teljesen meg nem barnul. Törd össze a húst egy fakanállal, hogy ne maradjanak nagy csomók. Ha sok zsír keletkezik, öntsd le róla.
- A sült darált húshoz add hozzá a főtt rizst, a reszelt parmezán sajtot, az apróra vágott petrezselymet, az oregánót, a sót és a borsot. A félretett, kivájt cukkini belsejét vágd apróra, és add ezt is a töltelékhez. Jól keverd össze az egészet.
- Vedd le a serpenyőt a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Amikor már nem forró, üsd bele a tojást, és alaposan keverd el, hogy a töltelék összeálljon.
- Cukkini megtöltése: Kanalazd a tölteléket a kivájt cukkini csónakokba. Nyomkodd bele kissé, hogy jól megteljenek. Ha használsz mozzarellát, tegyél egy-egy szeletet a töltelék tetejére.
- Grillezés előkészítése: Melegítsd elő a gázgrillt közepes hőfokra. Tisztítsd meg a grillrácsot, és enyhén olajozd be, hogy a cukkinik ne ragadjanak le.
- Grillezés: Helyezd a megtöltött cukkiniket a grillrácsra. Fedd le a grillt, és süsd a cukkiniket kb. 20-25 percig, vagy amíg a cukkini megpuhul, a töltelék átsül, és a teteje aranybarna nem lesz (a mozzarella megolvad és enyhén megpirul). A sütési idő függ a grill hőmérsékletétől és a cukkinik méretétől.
- Tálalás: Óvatosan vedd le a grillezett töltött cukkiniket a grillről, és tálald melegen.
Tippek:
- A darált hús helyett használhatsz előző napról megmaradt sült húst vagy kolbászt is, apróra vágva.
- A töltelékbe adhatsz más zöldségeket is, például apróra vágott gombát, kaliforniai paprikát vagy paradicsomot.
- A parmezán sajt helyett használhatsz más kemény, reszelhető sajtot is.
- A friss petrezselyem helyett kaporral vagy más friss fűszernövénnyel is ízesítheted.
- A grillezés végén megszórhatod friss bazsalikomlevelekkel.
Jó étvágyat!